корверт

На одному із суднобудівних заводів у Туреччині робітники заводу вже нарізали метал, з якого збиратимуть корпус корабля – корвета класу «Ada» на замовлення Військово-морських сил Збройних сил України. Про це повідомляє Бессарабия.UA з посиланням на Порти України.

Восени минулого року на воду був спущений перший український корвет F211 класу «Ada», який турецькі партнери збудували для ВМС ЗСУ. Трохи раніше, у серпні, перша леді України Олена Зеленська, згідно з морськими традиціями, надала ім’я корвету – «Гетьман Іван Мазепа». Зараз триває його добудова на плаву, установка озброєння та обладнання.

Минуло декілька місяців, і вже розпочато будівництво другого корвету. Зазначається, що на вимогу Києва турецькі суднобудівники внесли в конструкцію низку змін. Зокрема, іншим порівняно з першим корветом буде компонування корпусу в районі машинного відділення — для встановлення іншого двигуна. Крім цього, кормова частина корвета буде трансформована для розміщення французького зенітно-ракетного комплексу «VL MICA».

Нагадаємо, що Міністерство оборони України уклало контракт на будівництво двох корветів класу «Ada» для Військово-морських сил Збройних сил України наприкінці 2020 році. Також тоді Державний оборонний концерн Туреччини та суднобудівний завод «Океан» (Миколаїв) підписали меморандум про спільну реалізацію корветної програми. Будівництво корабля здійснює військово-морська верф RMK Marine у Стамбулі. Очікувалося, що миколаївське підприємство буде виконувати добудову і монтаж систем озброєнь. Однак у травні та червні 2022 року російські загарбники завдали артилерійських і ракетних ударів по суднобудівному заводу «Океан».