Извините, этот текст доступен только на “Украинский”.

У випуску за 8 березня ц.р. Бессарабія.UA розповіла про соціально-політичну підтримку України Ізраїлем у відповідь на повномасштабну російську агресію проти нашої країни. Крім іншого йшлося про допомогу, яку ізраїльські медики надають тяжко пораненим українським військовим, приймаючи їх на лікування, протезування та реабілітацію у своїх відомих медзакладах.

Публікація була помічена в  Ізраїлі, і нам до редакції  переслали відео, яке ілюструє високопрофесійну роботу тамтешніх лікарів, що буквально ставлять на ноги покалічених під час бойових дій українських військовослужбовців. Бессарабія.UA пропонує сьогодні читачам отримане відео та редакційний коментар до нього.

Ролик, розміщений в ізраїльських соцмережах,  підготував Ігал Левін, а відправив до Ізмаїла Влад Кривцов. Сприймається відеоряд зі змішаним почуттям болю та захоплення. Болю від того, що перед нами — одна з жертв нещадної, безжальної війни, яка перетворила міцного здорового чоловіка на інваліда. А захоплення — від роботи ізраїльських фахівців, чиї глибокі знання травматології, досягнення у галузі протезування, помножені на використання арсеналу суміжних медичних дисциплін, забезпечили вражаючий результат повернення фронтовика до практично повноцінного життя. Олександр (прізвище не розголошується) поки що спирається на палиці, проте згодом  освоїться з протезами, набуде впевненості й зможе пересуватися самостійно, а про його приховані одягом штучні кінцівки не всякий здогадається.

Дуже зворушливі кадри виписки військового з лікарні. Це той самий «Барзилай» — центр протезування та реабілітації в Ашкелоні, про який ми згадували в публікації, присвяченій темі ізраїльської солідарності  з Україною. Тільки люди з великим серцем і щирими почуттями можуть так порадіти за пацієнта, котрому, завдяки їх зусиллям, забезпечено відтепер досить прийнятну якість життя. Про теплі проводи свідчить і прикрашене українською символікою помешкання, і заспівана українська пісня, і теплі побажання воїну на прощання.

Ізраїльські технології протезування є фантастично ефективними, повертаючи організму свободу рухів. Це, наприклад, електронно-керована стопа зі штучним інтелектом, яка дозволяє не просто пересуватися у просторі, а збалансовує ходу, робить її симетричною.

Це гідравлічний колінний модуль, що підвищує рівень рухової активності. Це біонічний протез ноги вище за коліно. Є протези з функціональним з’єднанням стопи та колінного модуля (теж на електронному управлінні), в якому штучний інтелект «самонавчається» ходьбі.

Розроблено протези для людей з повною ампутацією ноги. Застосовуються також протези, надруковані на 3D-принтері, — їх використовують для протезування суглобів.

Зрозуміло, що після підбору та виготовлення якісного протеза, за роботу приймаються ортопеди та реабілітологи, спираючись на ті технічні рішення, які пропонують лікарям винахідливі єврейські конструкторські голови.

Шкода, що у нас після закінчення Другої світової таких розробок не було, та й бути не могло. Люди старшого віку ще пам’ятають безногих інвалідів, які, рухаючись на саморобних дерев’яних піддонах з підшипниками замість коліс, відштовхувалися від поверхні землі затиснутими в долонях дерев’яшками на зразок штукатурних терок. Тяжке було видовище! Такими, на жаль, були інвалідні «візки» та «протези» для радянських фронтовиків-переможців.

Як повідомляє Посольство України в Ізраїлі на своїй офіційній сторінці у Facebook, наразі ізраїльську програму протезування та реабілітації пройшли вже 12 українських військовослужбовців, ще 8 очікують на проходження програми найближчим часом. Щоб з’ясувати деякі подробиці, ми надіслали до нашого посольства запит, і, відповідаючи на нього, радник посольства Ігор Роман зауважив, що Посол Євген Корнійчук веде переговори з МОЗ та МЗС Ізраїлю про розширення цієї програми та збільшення квоти протезованих. Програму, підкреслив радник, було ініційовано та розроблено  ізраїльською стороною. Підбір пацієнтів здійснюється Посольством Ізраїлю спільно з МОЗ України. Вартість цього благодіяння в розрахунку на одного захисника України становить від 500 тисяч шекелів (140 тис. доларів в еквіваленті). Чималі суми! Як бачимо, справжні друзі дійсно пізнаються у біді.