днопоглиблення гирла Бистре

В умовах гальмування росіянами інспекцій суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи, Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Міністерство інфраструктури.

Українська делегація нещодавно взяла участь у засіданні наради експертів Дунайської комісії.

Українська сторона відзвітувала про результати проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик.

Після відкриття каналу гирлом Бистре пройшло 840 суден, що дозволило на 10 млн тонн збільшити вантажообіг. А вже після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6,5 метра  дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу. Ліквідація природного замилення та підтримка паспортних глибин гирла – це те, що щорічно відбувалось до війни та є необхідним для подальшого  розвитку суднопластва в Дунайському регіоні.

Відмітимо, проведення днопоглиблення передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства.