порт БД

Сьогодні, 13 березня, на платформі Prozorro.Sales з другої спроби відбувся аукціон з продажу морського торговельного порту «Білгород-Дністровський». Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській і Миколаївській областях Олександра Славського.

В аукціоні взяли участь 3 компанії, але компанія-переможець запропонувала найвищу ставку протягом усіх трьох раундів та здобула перемогу в аукціоні з кінцевою ставкою у 220 млн 100 грн грн, що на 19 млн більше, ніж було запропоновано за «Усть-Дунайськ».

Отже, фінальна пропозиція у 2,3 раза перевищила стартову вартість (93,8 млн грн).

Переможцем стала компанія ТОВ “Укрдонінвест”. Згідно з даними YouControl, компанія  була зареєстрована 20 років тому у Києві. Основний вид діяльності вказаний як вантажний залізничний транспорт. Крім того, компанія займається добуванням піску, гравію, каоліну та глини.

Фонд держмайна має сім робочих днів на перевірку переможця аукціону (чи не повʼязаний він з рф та чи не присутній у санкційних списках). Далі відбудеться підписання протоколу торгів, оплата і лише потім підписання договору купівлі-продажу, що може зайняти ще два-три місяці.

Зазначимо, порт має три локації: основні потужності у самому місті Білгород-Дністровський на березі лиману, портопункт з виходом до моря у Затоці (за відомим мостом) та базу відпочинку також у Затоці.
Нині підприємство працює лише як «сухий порт». За 9 місяців 2022 року тут перевантажено 272 тис. тонн вантажів (що на 270 тонн більше за попередній рік). Водночас порт залишається збитковим. Станом на 30 вересня минулого року борги підприємства становили 104 млн грн, які має погасити покупець.
Підприємство потребує дуже великих інвестицій для свого повноцінного розвитку: модернізація техніки, будівництво сучасних логістичних потужностей і днопоглиблення.
Новий власник зможе розпочати модернізацію, створити нові робочі місця з конкурентними зарплатами, що дасть поштовх для розвитку як міста, так і усього регіону.

Відмітимо, це була друга спроба продати Білгород-Дністровський порт. Перший аукціон не відбувся.