Аукціон з приватизації ЄМК ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» відбудеться 3 березня на Prozorro.Продажі. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Фонд держмайна.

Останніми роками Білгород-Дністровський порт був збитковим. У 2019-2021 роках – в межах 23,5-28,5 млн грн. Негативна тенденція збереглася й у 2022 році – за 9 місяців порт отримав 2,9 млн грн збитку.

Через повномасштабне вторгнення рф на територію України Білгород-Дністровський порт заблокований з моря. Однак він не зупинився і відіграє важливу роль у світовій продовольчій безпеці – тут відбувається перевалка вантажів у статусі «сухого порту» для Дунайських портів.

Обʼєкт розташований в Одеській області за трьома локаціями: м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 81 (морський торговельний порт); смт Затока, вул. Приморська, 1 (портопункт «Бугаз»); смт Затока, бульвар Золотий берег, 93 (база відпочинку «Прибой»).

Має виходи до девʼяти причалів у порту та одного причалу у портопункті. До складу обʼєкту також входять 9 суден, 4 теплотяги, 18 портальних кранів та 56 транспортних засобів (частина транспорту надана в оренду).

На підприємстві проведена повна технічна інвентаризація та зроблені актуальні документи на все нерухоме майно. Стартова ціна становить 187 млн грн.

Залучення приватного інвестора для Білгород-Дністровського порту – це поштовх для розвитку інфраструктури та створення робочих місць.

Продаж Білгород-Дністровського  порту – друга приватизація морського порту в історії України. Раніше ФДМУ провів торги з продажу порту «Усть-Дунайськ» – переможець запропонував 201 млн грн, що в 3,3 перевищило стартову ціну.