У липні кандидати в народні депутати та партії активно займалися агітацією, причому кандидати-мажоритарники нерідко використовували інструменти непрямого підкупу громадян, застосовували адмінресурс та розповсюджували агітаційну продукцію без вихідних даних. У числі порушників названий кандидат по 143-му округу Анатолій Урбанський. Про це на пресконференції 19 липня в Одесі розповіли представники ОПОРИ.

За інформацією спостерігачів, впродовж липня політичні партії та кандидати розгорнули максимально масштабні агітаційні кампанії, проте не всі партії проявляли однакову активність в різних одномандатних округах області. Найбільшу активність демонстрували партії «Опозиційна платформа – За життя» і «Слуга народу», високу активність в межах всієї області виявили «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Українська стратегія Гройсмана». Радикальна партія Олега Ляшка активна агітувала в центральних та північних районах області, «Опозиційний блок» та «Голос» – в обласному центрі.

При цьому найбільша кількість порушень в Одеській області, виявлена ОПОРОЮ, пов’язана з активностями кандидатів в одномандатних округах, тобто мажоритарників.

«Основні конкуренти за найбільшу кількість голосів виборців в одномандатних виборчих округах під час другого місяця кампанії позачергових виборів демонстрували широкий спектр як прямих порушень закону, так і порушень стандартів проведення вільних та рівних виборів. Традиційно для агітаційних кампаній в одномандатних округах кандидати були схильні здійснювати агітаційні заходи, які супроводжувались наданням громадянам товарів або послуг на безоплатній основі. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували таку активність кандидатів-мажоритарників Дмитра Танцюри (самовисування, округ №133), Віктора Баранського («Опозиційна платформа – За життя», округ №133), Дмитра Голубова (самовисування, округ №136), Олексія Гончаренка (самовисування, округ №137), Василя Гуляєва (округ №140, самовисування)», — розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анатолій Бойко.

ОПОРА відзначає, що в переважній більшості зафіксованих спостерігачами випадків  безоплатні товари або послуги кандидати надавали дітям, а також через благодійні фонди та організації. Такі благодійні установи діяли на користь Віктора Баранського, Віктора Іванкевича, Сергія Ківалова, Дмитра Голубова, Володимира Осіпова, Олександра Пресмана, Алли Гінак, Віталія Барвіненка, Анатолія Урбанського.

У липні спостерігачам ОПОРИ також стало відомо про організацію схеми зі скупівлі голосів одним з кандидатів в одномандатному окрузі в місті Одеса. В цей же період національна поліція заявила про розкриття схеми зі скупівлі голосів в окрузі № 141, ймовірно, на користь Віталія Барвіненка.

Зафіксовано і зловживання адміністративним ресурсом.

«Порушуючи можливості для рівної конкуренції з іншими кандидатами в своїх виборчих округах, кандидати, які є народними депутатами Верховної Ради чинного скликання, або ж кандидати-депутати місцевих рад активно використовували в рекламних цілях заходи та проекти, які фінансуються з державного або місцевих бюджетів. У цьому були помічені Дмитро Танцюра, Геннадій Чекіта, Сергій Ківалов, Олексій Гончаренко, Олександр Пресман, Василь Гуляєв, Трифон Антов, Віталій Барвіненко, Князь Хачатрян», — розповів Анатолій Бойко.

Активізувалася у липні і так звана концертна діяльність на користь кандидатів та партій. Впродовж липня на території області їх відбулося щонайменше 27, з них 18 – на підтримку кандидата Геннадія Чекіти, один — Віталія Барвіненка, два – Олександра Пресмана, по одному – Олексія Гончаренка і Віталія Саутьонкова, два – Василя Гуляєва, по одному – Сергія Ківалова і Дмитра Танцюри, а також один – на підтримку «Опозиційного блоку».

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували 26 випадків використання в рекламних цілях кандидатами проектів та робіт, що виконуються за рахунок коштів державних або місцевих бюджетів, з них  16 – щодо проектів, які виконуються за фінансування з місцевих бюджетів. Серед кандидатів, за якими зафіксовано таку активність: Дмитро Танцюра (1 випадок), Геннадій Чекіта (1 випадок), Сергій Ківалов (2 випадки), Олексій Гончаренко (5 випадків), Іван Фурсін (2 випадки), Князь Хачатрян (1 випадок), Олександр Пресман (3 випадки), Василь Гуляєв (1 випадок), Трифон Антов (4 випадки), Віталій Барвіненко (1 випадок), Анатолій Урбанський (5 випадків).

Крім того, з 26 червня по 15 липня включно спостерігачі ОПОРИ продовжили фіксувати розміщення або ж поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних, які не містили відомостей (або ж відомості були неповними), передбачених ч. 7 ст. 69 Закону «Про вибори народних депутатів України». Спостерігачі зафіксували 11 випадків поширення друкованої агітаційної продукції з неналежно оформленими або відсутніми вихідними даними на користь політичних партій-суб’єктів виборчого процесу «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа — За життя», «Слуга народу», Радикальна партія Олега Ляшка. Ще 17 випадків стосуються поширення агітаційної друкованої продукції без вихідних даних на користь кандидатів в народні депутати в одномандатних виборчих округах.

Спостерігачі також зафіксували один епізод здійснення інформаційних кампаній  маніпулятивного характеру, спрямований на дискредитацію політичної партії в Одесі (проти «Опозиційної платформи – За життя»), а також два епізоди поширення матеріалів проти кандидатів в одномандатних виборчих округах: в ОВО №134 – проти самовисуванця Геннадія Чекіти, в ОВО №138 – проти кандидатки від партії ВО «Батьківщина» Ольги Полюганіч.

ПОВНИЙ ЗВІТ

За коментарями звертайтеся:

Анатолій Бойко, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області

тел.: (048) 716 40 18

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.