Заходи з нагоди відзначення п’ятої річниці виходу 5 мотоманевреної групи із Довжанського котла пройшли сьогодні, 9 серпня, у Ізмаїльському загоні. У серпні 2014 року усі 12  прикордонників, що входили до цієї групи повернулись до Ізмаїла живими, двоє з них дістали поранення. В першу чергу охоронці кордону вшанували пам’ять полеглих побратимів, а начальник загону полковник Володимир Зуб нагадав про події пекельного літа 2014 року.  Після чого було проведено церемонію нагородження учасників тих подій.

Нагадаємо, 5 років тому прикордонні підрозділи та пункти пропуску на Луганщині та Донеччині щодня піддавалися безперервним обстрілам та атакам терористів. Контроль над кордоном намагалось повернути створене для цього угруповання «Кордон», до складу якого входила 5 мотоманеврена група. Його завданням було повернути контроль на напрямку населених пунктів Бірюкове-Довжанське-Свердловськ. Проте, майже всі шляхи до Бірюкового та пункту пропуску «Довжанський» були захоплені терористами. Прибувши на місце через одну вільну дорогу, яка залишилась на той момент, прикордонники опинилися в оточенні.

Противник обстрілював позиції із гранатометів, а потім із мінометів, важкої артилерії та «градів». Більшість обстрілів здійснювалася із території Росії. Проте прикордонники спільно з десантниками увійшли у пункт пропуску «Довжанський» та обороняли кордон, доки це було можливо.

Під час цих боїв воїни боронили позиції 22 нескінченні дні — дні тяжкої облоги та запеклих боїв, а прорив з оточення тривав три довгі тяжкі дні.

Як вже згадувалося раніше, непоправні втрати Державна прикордонна служба понесла з 10 по 12 липня, коли загинуло 10 прикордонників. Не менш тяжким був період з 16 липня по 7 серпня. Тоді в тяжких боях загинуло 25 прикордонників: Микола Постольний, Максим Закопайло, Григорій Горчак, Сергій Киричук, Олександр Дзюбелюк, Володимир Блажко, Віктор Соколовський, Павло Дмитренко, Юрій Філіпповський, Сергій Гулюк, Олег Паршутін, Ростислав Чурноморченко, Олександр Басак, Михайло Кабак, Віктор Діхтієвський, Олег Кислицький, Віталій Птіцин, Ігор Присяжнюк, Сергій Лифар, Микола Антипов, Сергій Бойко, Олександр Заєць, Андрій Матвієнко, Євген Колісніченко, Віктор Кумановський. Усі вони мужньо та самовіддано, до останнього подиху боронили рідну землю. Вічна пам’ять загиблим героям-прикордонникам, що залишаться навіки у наших серцях!

Під час цих подій десятки охоронців дістали поранення, а ще 5 військовослужбовців прикордонного відомства зникли безвісти. Серед них – солдати Сергій Мелешко, Олександр Савченко, Олександр Овчарик, старший солдат Дмитро Ушкалов та молодший сержант Олександр Топал. Вони зникли 6 серпня 2014 року, рухаючись у складі зведеної колони Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, що обстрілювалася російськими найманцями.

Кожен прикордонник із біллю в серці згадує події, що відбувалися влітку 2014-го, в т.ч. і біля пункту пропуску «Довжанський», та ніколи не забуде полеглих бойових побратимів!

Вічна пам’ять героям!