Указом Президента України від 23 січня 2023 року № 27/2023 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони “Про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану”, прийняте того ж дня. Про це інформує Бессарабія.UA з посиланням на Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Зазначеним рішенням РНБО зобов’язало Кабінет Міністрів України у п’ятиденний строк внести зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Уряду від 27 січня 1995 року № 57, передбачивши для визначеної категорії державних високопосадовців можливість виїзду за межі України виключно у службові відрядження.

Так, до переліку осіб, виїзд яких обмежено під час воєнного стану, віднесено:

– члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів;

– керівники центральних органів виконавчої влади, їх заступники;

– Керівник Офісу Президента України та його заступники;

– керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники;

– Голова Служби безпеки України та його заступники;

– Голова та члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів;

– Секретарь Ради національної безпеки і оборони України, його заступники;

– народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України та його представники,

– Голова Національного банку України, його заступники;

– Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники;

– голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники;

– судді Конституційного Суду України, судді, прокурори;

– керівники інших державних органів та їх заступники, а також керівники структурних підрозділів державних органів, працівники, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування.

Перелічені посадовці та правоохоронці зможуть покинути межі України лише з метою службового відрядження.

Крім того, Рада нацбезпеки доручила Службі безпеки України вжити заходів щодо перевірки законності рішень Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласних, Київської міської військових адміністрацій про виїзд за межі України громадян України, у тому числі на транспортних засобах, а також законності та обґрунтованості внесення відповідних відомостей до інформаційної системи “Шлях”.