Олег Кіпер

Сьогодні, 31 травня, на сайті глави держави було оприлюднено Указ №312/2023 про призначення нового голови Одеської ОВА. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Офіс Президента.

Указ датовано 30-м травня. У тексті документа сказано наступне: «Призначити КІПЕРА Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації».

Що відомо про нового губернатора Одеської області

Олег Кіпер народився в 1980 році у селі Тимкове Кодимського району Одеської області.

У 2002 році закінчив Одеську національну юридичну академію за спеціальністю “Правознавство”. Роботу в органах прокуратури розпочав у 2001 році. Заслужений юрист України. Кандидат юридичних наук.

Олег Кіпер почав працювати в органах прокуратури у 2001 році. Під час президентства Віктора Януковича він обіймав посаду начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури.

У 2014 році його внесли до списку осіб, яким заборонено обіймати державні посади, згідно із законом “Про очищення влади”.

У 2019 році Кіперу вдалося через скандальний Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) довести, що його люстрація була безпідставною.

З 9 червня 2020 року працював заступником прокурора Києва, а з 27 липня його було призначено на посаду прокурора Києва.

При цьому нещодавно він потрапив у черговий скандал, коли виїхав у відпустку за кордон наприкінці 2022 року. Там прокурор провів 10 днів.

Нагадаємо, Одеська область була без очільника більш як два місяці. Попереднього голову Одеської ОВА Максима Марченка було звільнено 15 березня.