милина

Обрядова страва «Міліна», а також знання і сучасне застосування навички «Суха кладка» (робота з «диким» каменем) від жителів болгарського села Зоря відтепер рахуються нематеріальним культурним надбанням. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Білгород-Дністровська районна державна адміністрація.

У 2003 році генеральною конференцією Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) була прийнята «Конвенція про охорону нематеріальної культурної спадщини». Термін «нематеріальне культурне надбання» означає народні свята, традиційні ремесла, обряди та знання, що передаються від покоління до покоління, постійно відтворюються спільнотами та групами під впливом їхнього оточення.

Зорянський Будинок культури саме у цій програмі взяв участь, адже традиції болгарського села є основою життя його мешканців і досі.

Протягом півтора року велося детальне вивчення таких знань та вмінь болгарських переселенців як обрядова страва «Міліна», а також знання і сучасне застосування навички «Суха кладка» (робота з «диким» каменем). Саме вони й увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України прикладами живої культурної спадщини.

Було опитано велику кількість господинь, і кожна мала свій секрет «Міліни», яким вони із задоволенням поділилися.

А фахівці будівельної справи показали себе не лише вправними майстрами, які пам’ятають дідові способи роботи з «диким» каменем, але й першокласними акторами, які на камеру показали та розповіли секрети майстерності.

Підписуйтесь на наш канал у телеграм і читайте новини у зручний для вас час.