Ініціативу з безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів продовжено ще на 120 днів. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, передає Бессарабія.UA.

Міністр разом із Послом США Бріджит Брінк та Спеціальним уповноваженим з санкційної політики США Джеймсом О‘Браєном відвідали порт Одеси та порт «Південний», поспілкувалися з портовим та аграрним бізнесом.

Відзначається, що росія все ще має інструменти для штучного обмеження  можливостей Зернової ініціативи.

Наразі 77 суден стоять у черзі для проходу інспекції в Туреччині, порти Великої Одеси використовують до 50% своїх потужностей, вартість зерна зростає з кожним новим шантажем з боку росії.

«Ми мали досвід проведення 40 інспекцій на добу, зараз через позицію рф на день інспектується в 5 разів менше. У жовтні Зернова ініціатива дозволила експортувати 4,2 млн тонн зернових, у листопаді не вийдемо і на 3 млн тонн. При цьому, технічно ми можемо вийти на 6 млн тонн на місяць», – розповідає Олександр Кубраков.

Штучне затягування призводить до збитків з боку фермерів та судновласників, у висновку втрачають найуразливіші верстви населення та країни на межі голоду. Один день простою обходиться щонайменше у 30 тисяч доларів. Зараз судна очікують на інспекцію – від 2 до 5 тижнів.

Водночас, Зернова ініціатива не припиняє своєї роботи, вирішується питання про приєднання до неї портів Миколаєва та пролонгацію угоди щонайменше на рік.