закон
Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій» (законопроєкт № 5323).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Зазначається, що закон передбачає комплексне удосконалення державної регіональної політики та враховує виклики, які постали перед громадами та регіонами у зв’язку з військовою агресією російської федерації.

За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, закон встановлює зміни у ключових аспектах державної регіональної політики — стратегічному плануванні, фінансуванні, інституційній підтримці та моніторингу регіонального розвитку.

“Мінрегіон спільно з профільним Комітетом Верховної Ради суттєво доопрацювали документ, який тепер містить положення про відновлення територій, які постраждали від агресії, а також про забезпечення розвитку всіх регіонів та громад”, — наголосив Чернишов.

Він додав, що документ враховує європейський підхід, зокрема, і щодо визначення функціональних типів територій при плануванні їхнього розвитку.

Значну увагу в законі приділили процесу відновлення регіонів та територій. З цією метою запроваджується План відновлення та розвитку регіонів — комплексний документ для відбудови та розвитку регіонів та громад. Його реалізація дозволить пришвидшити відновлення об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, житлового та громадського призначення, а також забезпечить повернення в регіон людей, які змушені були покинути свої домівки, а також створить сприятливі умови для діяльності всіх суб’єктів господарювання.

У Мінрегіоні наголошують, що серед ключових змін є запровадження трирівневої, ефективної та прозорої системи стратегічного планування: державна стратегія — регіональні стратегії — стратегії громад.

За агенціями регіонального розвитку закріплено статус повноправних учасників формування та реалізації державної регіональної політики, розширений перелік їх співзасновників, а також надано право агенціям здійснювати платні послуги.

Крім того, закон передбачає створення єдиної геоінформаційної системи, на основі якої в онлайн-режимі здійснюватимуть моніторинг та оцінку відновлення та розвитку кожної громади й регіону; державний фонд регіонального розвитку визначений основним фінансовим інструментом реалізації державної регіональної політики, а Фонд відновлення та розвитку — основним джерелом відбудови України.

Також у міністерстві зазначають, що у законі визначені чотири функціональні типи територій для відновлення та стимулювання розвитку регіонів: території відновлення; полюси економічного зростання; території з особливими умовами для розвитку; території сталого розвитку.

Детального поділу, до якого із цих типів належать українські регіони, поки що не опубліковано.

Як повідомлялося, за даними уряду, план відновлення України вже зараз оцінюється у 750 млрд доларів.