Державної службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримано інформаційне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) стосовно виявлення високого вмісту акриламіду в печиві, що виготовлене в Румунії. Про це інформує Бессарабія.UA з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Виробником вказаного небезпечного для вживання печива є Ro Star S.A. (Romania), а експортувалося воно з Польщі  (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021).

Реалізація цієї продукції можлива на території Одеської області, про що Держпродспоживслужба регіону попереджує населення та доводить до відома місцевих операторів ринку про необхідність вилучення товару з обігу та у термін не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Зазначимо, акриламід – хімічна сполука, що утворюється природним шляхом при термічній обробці у процесі приготування таких продуктів, як-от кава, картопля фрі, печиво тощо. Викликає подразнення шкіри та очей, ураження нервової системи внаслідок тривалого або багаторазового впливу, може спричинити генетичні дефекти і захворювання на рак.