Винний кластер

Кластерна модель має великий потенціал у винній галузі, оскільки вона є стратегічною для держави та має велике значення для формування іміджу регіону як всередині країни, так і на міжнародній арені. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Болградську районну адміністрацію.

Днями у Болграді пройшла зустріч представників Агенції регіонального розвитку Одеської області з виноградарями району щодо створення Винного кластеру Одеського регіону. У зустрічі взяли участь винороби району, приватні особи, керівники громадських організацій та потенційно зацікавлені особи у його створенні.

Суть об’єднання у кластер полягає в кооперації зусиль споріднених підприємств, фінансових, дослідницьких, навчальних, торгових структур та державних установ для спільного виробництва продукції, яка відповідає світовим стандартам Важливою характеристикою винного кластера є те, що він базується на взаємовідносинах та взаємодії підприємств, які здійснюють виробництво і продаж винної продукції за межі місцевого, регіонального або національного ринку, що сприяє залученню коштів до регіону.

Проте, учасники кластера залишаються організаційно й економічно самостійними суб’єктами та можуть конкурувати один з одним. Головною метою такого об’єднання є високоякісне конкурентоспроможне виробництво винограду та продуктів з нього у тісній інтеграційній взаємодії.

Об’єднання саме Болградських виноробів та виноградарів може прославити країну на весь світ, адже на Одещині зосереджено 40% усіх виноградних насаджень та щорічно вирощується понад 38% винограду від загального валового збору області.

Вирощуванням винограду у районі  займаються понад 39 підприємств різних форм власності. Незважаючи на всі труднощі, Болградський район має потужний потенціал для розвитку виноградарства та виноробства: створена промислова база, збережені традиції, кліматичні умови дозволяють отримувати значний та якісний врожай винограду, в наявності значні трудові ресурси, підприємства співпрацюють з науковими інститутами. Все це дозволить Болградському району знаходитись на перших місцях по рівню розвитку виноградарства та виноробства не тільки в Одеській області, а й в цілому по Україні.

Система винних кластерів в Україні лише на початку свого розвитку, однак має великий потенціал. Декілька кластерів вже успішно працюють та активно збільшують свої продажі. Перспективи кластера Одещини можуть перевищити успіхи своїх колег із сусідніх областей.

Актуальність створення винного кластеру в Одеській області є значущою як з боку розвитку регіону, так і з боку привабливості інвестицій. Згідно з офіційною статистикою, за 2021 рік Одеська область виробила близько 63% виноматеріалів та стала абсолютним лідером в Україні. Близько 45% з цього показнику виробляє саме Болградщина.

Крім того, Болградський район є провідним у виробництві червоних сортів винограду, а також має знаний виробничий  потенціал у   вирощуванні білих сортів.

Для розвитку винного кластеру необхідна підтримка від держави та інвесторів, включаючи інвестиції в виробництво вина, підвищення кваліфікації виноробів, розширення мережі дистрибуції вина та ін.

Усі учасники заходу мали змогу ознайомитися з усіма етапами  створенням кластерної ініціативи та отримати консультації з приводу його подальшої діяльності.