Новий експериментальний проєкт є спільною роботою Міністерства аграрної політики та продовольства України й Держрибагентства. Його основна суть – надання можливості рибалкам-любителям придбання платної послуги з видачі рибальського квитка для добування водних біоресурсів понад добову безоплатну норму вилову. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Нова ініціатива – рибальський квиток – діятиме на водних об’єктах, на яких будуть визначені ліміти допустимого вилову водних біоресурсів для любительського рибальства, які встановлюватимуться на підставі науково-біологічних обґрунтувань.

Якщо коротко і простими словами, то маючи на руках придбаний рибальський квиток, рибалка має законні підстави для вилову більше риби, ніж дозволено у добову безоплатну норму вилову. Добова безоплатна норма вилову для кожного громадянина залишається у розмірі 3 кг водних біоресурсів + одна особина.

Важливо! Перед отриманням рибальського квитка рибалка має ознайомитися з Правилами любительського і спортивного рибальства.

Самі ліміти на рибальські квитки розподілятимуться через Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства та продаватимуться рибалкам-любителям.

Щоб придбати та оплатити рибальський квиток, необхідно в електронному кабінеті обрати водний об’єкт або його частину, територіальну громаду в районі якої планується використати рибальський квиток, водні біоресурси, які планується виловити, та календарний день запланованої риболовлі.

Після цього, електронна система генерує вартість рибальського квитка, яку рибалка-любитель може оплати будь-яким із запропонованих способів.

Після здійснення оплати електронна система генерує рибальський квиток з присвоєнням персоналізованого QR-коду, який активується через годину після здійснення сплати.

Рибальський квиток діятиме в обраний рибалкою-любителем календарний день або дні. Його можна буде придбати на будь-який день в межах 10 днів або на будь-яку кількість днів, але не на більше ніж 10, з дня, що настав.

Орієнтовна добова норма рибальського квитка тобто понад безоплатну добову норму вилову: 1 екземпляр сома, 3 екземпляри білизни, судака, щуки, 5 кг іншої риби.

Головне! Кошти сплачені рибалками за квиток витрачатимуться першочергово на відновлення природних популяцій водних біоресурсів, шляхом зариблення тих водних об’єктів у яких проводили любительський лов.

Як зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, зміни у рибній галузі, які минулого року розпочалися з реформування промислового та аквакультурного секторів, продовжилися цьогоріч у дуже важливому сегменті любительського рибальства.

«Перший вагомий крок було зроблено наприкінці 2022 року прийняттям нових Правил любительського і спортивного рибальства, які не оновлювались понад 20 років. Наступним етапом заплановано введення рибальського квитка, який не тільки розширить права мільйонів рибалок-любителів, а й створить додаткові умови для розвитку усієї галузі. Це усталена міжнародна практика, яка існує в різних формах у цивілізованих країнах світу і яку ми невдовзі запровадимо в Україні» – зазначив чиновник.