У дружній Польщі стало ще більше відокремлених підрозділів державного підприємства «Документ», де можна отримати послугу обміну національного посвідчення водія, виданого в Україні. Відтепер це можна зробити у Вроцлаві. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на МВС.

Вже на чотирьох локаціях у Польщі можна обміняти посвідчення водія у Варшаві, Гданську, Кракові та відтепер і у Вроцлаві.

Мобільно-технічні комплекси ДП «Документ» працюють за адресою: Вроцлав, 51-117, Paprotna 7 (ТЦ «Marino Shopping Center»).

Послуга обміну посвідчення надається:

– у разі зміни анкетних даних водія (коли особа змінила прізвище, ім’я, по батькові чи стать);

– коли закінчився термін дії (актуально переважно для посвідчень водія, виданих вперше, оскільки їх термін дії — 2 роки);

– у разі пошкодження посвідчення водія (зіпсоване, записи не читаються).

Записатись на обмін можливо онлайн — через електронну чергу на сайті  та в порядку «живої» черги.

Для отримання послуги необхідний такий пакет документів:

  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);
  • довідка (оригінал або копія) про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • посвідчення водія, яке підлягає обміну.

На час дії воєнного стану в Україні для отримання послуги медична довідка не є обов’язковою. Графа про групу крові водія, яка зазвичай заповнюється на основі цієї довідки про придатність до керування транспортним засобом, зараз залишається незаповненою, але це не впливає на чинність документа.

Графік роботи ДП «Документ» у Вроцлаві, за яким можна отримати послугу обміну посвідчення водія:

вт-пт: 10:00−17:00;

сб: 10:00−15:30;

нд, пн — вихідні.

Послуга обміну посвідчення водія надається лише особисто, лише за наявності водійського, яке потрібно передати адміністратору центру ДП «Документ».

Алгоритм отримання послуги охоплює такі дії: адміністратор отримує три документи, заповнює разом з особою певну форму, фотографує особу і захищеним каналом зв’язку передає на розгляд до сервісного центру МВС. Адміністратор сервісного центру МВС в Україні розглядає заявку і підтверджує її або ні. У разі отримання згоди — успішного опрацювання заявки — працівник ДП «Документ» друкує посвідчення водія на спеціальному бланку.

Готове посвідчення водія можна забрати у день звернення, якщо не виникли в Україні обставини непереборної сили, коли опрацювання не є можливим. У разі, якщо наявне посвідчення було видано до 2013 року, додатково проводиться запит-підтвердження дійсності посвідчення за місцем видачі. Час надання послуги збільшується на час отримання відповіді на такий запит.

Для відома інші три адреси у Польщі, де можна отримати послугу обміну українського посвідчення водія:

  • Варшава, 02-222, Єрусалимські алеї, 179 (ТРЦ «Blue City»);
  • Гданськ, 80-809, Cienista, 30, (ТЦ «Kaufland — Galeria Chełm»),
  • Краків, 31-154, Plac Jana Nowaka-Jeziorańskiego (ТЦ «Galeria Krakowska»).

Станом на 11 грудня за весь період у Польщі українцями вже обміняно 1 829 посвідчень водія.