порт Усть-Дунайск

Віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів зустріч з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на чолі з президентом банку Оділь Рено-Бассо щодо реалізації спільних проєктів відновлення та можливості для розширення співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластера. Про це повідомила прес-служба МІУ, передає Порти України.

“Бачимо перспективу співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластеру. Розпочали роботу ще минулого року. Міжнародна інжинірингова консалтингова компанія Royal HaskoningDHV в межах спільного пілотного проєкту Міністерства та ЄБРР розробила перелік заходів щодо збільшення пропускної здатності Дунайських портів, які стосуються інвестиційних, операційних та регуляторних змін як в Україні, так і в Молдові і Румунії”, — сказав Кубраков.

Міністр наголосив, що Дунайський кластер став критично важливим елементом продовольчої безпеки світу в умовах обмеженої роботи чорноморських морських портів. Зокрема, через експлуатаційне днопоглиблення в портах Дунайського регіону при відновленні їхніх паспортних характеристик.

“Таким чином ми відроджуємо канал гирло Бистре як альтернативний шлях для українського агроекспорту”, — підсумував Кубраков.

Наразі МІУ та підвідомчі організації реалізують низку спільних з ЄБРР проєктів, зокрема: розвиток дорожнього господарства в рамках проєкту «Розвиток транс’європейської транспортної мережі. Україна – дорожні коридори»; розвиток залізничної мережі, зокрема електрифікація залізничної мережі та забезпечення базових потреб «Укрзалізниці» в умовах війни; Розвиток логістичної мережі «Укрпошти», зокрема закупівля транспортних засобів, модернізація сортувального обладнання та відновлення роботи відділень на деокупованих територіях. Окрім цього, наразі «Украерорух» направив до ЄБРР запит на отримання грантових коштів та перелік потенційних проєктів для фінансування за рахунок гранту — його проєкти стосуються підготовки аеронавігаційної інфраструктури до процесу післявоєнного відновлення польотів.