вугілля

На тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну ціна на і так недешеву сировину стала більшою у декілька раз. На сьогодні це – найвища ціна за останні 20 років. Про це повідомляє Бессарабія.UA

Нещодавно Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що видобуток вугілля в Україні знизився приблизно на 30%. Одна з найголовніших причин такого стану – це втрата зв’язку міністерства з безпосередньо самими шахтами через бойові дії. Відомо, що дві шахти («Золоте» і «Тошківська», Донецька та Луганська області) знаходяться у стані затоплення і не підлягають відновленню. Наразі є загроза затоплення шахт «ЮД-1» (Донецька обл.).

Також Галущенко зазначив, є питання щодо видобутку вугілля в частині його відвантаження. Йдуть обстріли залізничних колій і не завжди є можливість вивезення, яке раніше проводилося цілодобово, нині – тільки вдень.

Тож Україна увійшла в опалювальний сезон 2022-2023 з низькими запасами вугілля. Звісно, що дефіцит намагаються компенсувати імпортом із Казахстану та США. Ключова причина дефіциту вугілля напередодні зими в тому, що у генерації не було коштів на його закупівлю. А тепер, коли гроші знайшли, виникли проблеми з наявністю вугілля і його доставкою. Крім того, державні шахти станом на 25 жовтня видобули на 1 млн тонн вугілля менше, ніж було заявлено у їх виробничій програмі.

Додайте до вищезазначеної інформації стрибки курсу валют, на який завжди приходиться оглядатись, підвищення ціни на паливо для перевезення зігрівального вантажу, корупційні схеми по маніпуляціях із якістю вугілля, яке може бути використане для роботи теплової генерації під час опалювального сезону, а замість цього спрямовується на експорт, елементарне бажання заробити самих продавців вугілля на місцях по областях і громадах – і отримаєте таку ціну вугілля, від озвучування якої волосся стає дибки.

До речі, купити вугілля в Ізмаїлі можна як телефоном, так і за допомогою інтернету. Наприклад, на спеціалізованих сайтах можна знайти будь-які типи вугілля за різними цінами. Ціна може коливатись від 14 тис. грн до 20 тис. грн за тонну (ціна залежить від об’єму та виду вугілля + доставка). Але загалом тут не існує загальної системи розрахунку обсягу вугілля, дехто продає вугілля у тоннах, а хтось – у мішках:

  • вугілля газове «довгопламенне марки Д» у мішках по 50 кг – 150 грн за кг;
  • кам’яне вугілля марки «Антрацит Тощий» (Т 13-50) – 15 500 грн за тонну;
  • вугільні брикети – 350 грн за мішок, вага якого близько 20 кг;
  • кам’яне вугілля «Великий Антрацит» – 19 000 грн за тонну.

Щодо ціни доставки вугілля по Ізмаїльському району, то вона, звісно, залежить від відстані між складом та помешканням покупця, але за кілометраж близько у 20 км доведеться ще заплатити не менше 1000 грн. Однак, якщо у вас є власний вантажний транспорт, то з деякими продавцями можна домовитись про самовивіз.

Звісно, що при виборі вугілля не варто надавати перевагу надто дешевому паливу – ціна не виправдовує себе, оскільки такого матеріалу доведеться витратити набагато більше. При цьому всі знають, що популярним для опалення вважається кам’яне вугілля найменших фракцій, які часто називають «горіх», «насіння», «крихта». Однак цей вид палива залишає більше попелу, ніж антрацит, та виділяє більше диму. Антрацит завжди дорожчий, але економніший у плані витрати, оскільки на опалення його йде менше.

На сьогодні у мешканців Ізмаїльського району не надто великий вибір вугілля, і купувати доводиться те, що є у наявності. На складах, як не дивно, є лише найдорожчі види вугілля. Дешевше паливо, за словами продавців, було розкуплено ще влітку, та й обсяг його був невеликий. Чи будуть стабільні постачання вугілля на склади Ізмаїльського району надалі, – ніхто не зміг дати відповідь, адже в країні йде війна. І саме та частина держави, де розташовані шахти, опинилась у зоні бойових дій.

Наостанок додамо, що з урахуванням періодичного відключення світла, люди, незважаючи на ціни, все ж таки вишукують способи, щоб закупити вугілля на опалення. Однак з такими цінами зробити це зможуть не всі, тим паче – пенсіонери та малозабезпечені сім’ї.

Підписуйтесь на наш канал у телеграм і читайте новини у зручний для вас час.