монета Ой у лузі червона калина

Вже скоро українці зможуть придбати нову пам’ятну монету від Нацбанку “Ой, у лузі червона калина”. Вона присвячена гімну Українських Січових Стрільців, який став уособленням спротиву та гуртування нашого народу в боротьбі проти російської агресії. Про це повідомляє РБК-Україна.

Коли вийде монета і як виглядатиме

Презентація монет буде проведена НБУ 18 липня 2022 року о 12:00. Пряму трансляцію, яка відбуватиметься за участі військових ЗСУ, можна буде дивитися в YouTube за посиланням.

Дві монети “Ой, у лузі червона калина” із серії “Безсмертна моя Україно” – одні з перших пам’ятних монет, які вводяться в обіг з початку повномасштабної війни.

Одна монета буде номіналом 10 гривень зі срібла, категорія якості карбування – “пруф”, тираж – до 5 000 штук (у тому числі до 2500 у 2022 році).

Інша – номіналом 5 гривень із нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 250 000 штук (у тому числі до 75 000 у 2022 році у сувенірному впакуванні).

Зауважимо, що саме “Ой, у лузі червона калина” було обрано шляхом опитування для визначення попиту на пам’ятні монети України в умовах війни, яке тривало з 10 до 17 червня цього року.

Які ще монети НБУ випустить влітку

Додамо, що цього літа Нацбанк випустить ще кілька пам’ятних монет. Мова йде про такі:

  • “Сили спеціальних операцій Збройних сил України” із серії “Збройні сили України” (27 липня);
  • “Єлизавета Ярославна” із серії “Видатні особистості України” (28 липня);

  • “Чорнобиль. Відродження. Ведмідь бурий” із серії “Флора і фауна України” (29 липня);

  • “Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України” (9 серпня).

Нагадаємо, що 14 липня в обіг ввели монету “Військово-морські сили Збройних сил України”.

“Українські військові – армія незламних та нескорених бійців, справжніх патріотів, які в умовах війни демонструють мужність, звитягу, силу духу, волю та неабияке бажання перемогти ворога. Сьогодні мільйони українців підтримують і допомагають українським захисникам, вірять у них та нашу спільну перемогу!” – прокоментували в НБУ вихід монети.