Ізмаїл оренда

Через повномасштабну війну місто Ізмаїл в перші місяці вторгнення фактично було переповнене переселенцями. Знайти житло за доступною ціною було не так просто. Навіть створювались волонтерські центри з пошуку житла для ВПО, які направлялись до цього прикордонного міста. Чи змінилась ситуація на краще через рік, дізнавались у Бессарабія.UA.

Вартість квартир «подобово» у столиці Придунав’я в перші місяці повномасштабного вторгнення варіювалась від 300 до 900 гривень за добу. Варто зазначити, що чимала кількість містян відкривала двері свого житла для біженців безоплатно, бажаючи просто допомогти людям, які опинились у біді. Однак певний процент орендаторів навпаки завищував ціни та легко відмовляв приїжджим, у яких були домашні тварини.

Сьогодні знайти «подобово» 1-кімнатну квартиру за ціну нижче 800-1000 грн на добу вже набагато складніше. Однак зазвичай в таких квартирах є необхідні речі – меблі, холодильник, плита, бойлер та ін. До квартир, які коштують дорожче, додається ще інтернет, кондиціонер і навіть паркувальне місце.

Що ж до оренди житла на довший час, то тут, звісно, працює правило – чим кращі умови та район, тим вище ціна. Наприклад, 1-кімнатна квартира в районі автовокзалу міста без деяких необхідних речей на кшталт холодильника або пральної машини буде коштувати від 4000 – 5000 грн на місяць та ще комунальні послуги.

Але такі варіанти трапляються рідко, і оренда такої ж 1-кімнатної квартири вже з новою технікою та меблями на проспекті Незалежності коштуватиме не менш ніж 8000-10000 грн плюс комунальні послуги приблизно 3000 грн у місяць.

Двокімнатна квартира на одному з проспектів міста з індивідуальним опаленням та меблями сімейним парам може обійтись не менш ніж у 12000 грн на місяць та близько 3500 грн комунальні послуги.

Оренда 3-кімнатного житла з центральним опаленням на вулицях поблизу проспектів міста коштуватиме сьогодні від 15000 грн до 20000 грн разом з комунальними послугами.

Але далі від центру 3-кімнатну квартиру з певною частиною меблів та побутової техніки можна орендувати за 8000-10000 грн на місяць з додаванням оплати за комунальні послуги.

Ціна на 2-кімнату квартиру або півбудинку з двома кімнатами з необхідним переліком побутової техніки та частково меблів у спальних районах міста зазвичай буде коливатись від 8000 грн на місяць.

Щодо дач у місцевих дачних кооперативах, то ціна їх оренди на сьогодні теж немала – будинок з двома маленькими кімнатками та часто з пічним опаленням  може коштувати не менш ніж 6000 грн на місяць. Звісно, трапляються варіанти й за меншою ціною, однак всередині такого будиночка, як правило, не буде меблів, холодильника або навіть води.

Якщо розглядати варіанти оренди житла у більш віддалених районах Ізмаїла (Копана балка, Барановка, Южний та ін.), то ціна буде нижча загалом на 2000-3000 грн від середньої по місту. Але при цьому варто враховувати час та витрати на міський транспорт, яким орендарям доведеться дістатись до центру міста.

Взагалі ринок оренди житла в Ізмаїлі, місті з 70-тисячним населенням, і до повномасштабної війни був не дуже великий. Тепер же знайти будинок або квартиру зі зручностями стало майже нереально: практично все зайнято, до того ж далеко не всі господарі готові здавати житло на короткий строк, віддаючи перевагу мешканцям на більш тривалий термін.

Звісно, допомогти з пошуком необхідного житла можуть і місцеві рієлтори, але варто знати, що за свої послуги вони беруть половину місячної орендної плати.

Варто також зауважити, що часто трапляється така ситуація, коли вартість, вказана в оголошенні, не збігається з цифрою, яку називають в особистій розмові з господарями житла. Також дуже часто в оголошеннях трапляються примітки «без маленьких дітей», «без домашніх тварин», «сімейним парам без дітей», «одиноким». Що робити в такому випадку молодим сім’ям з малюками, або сім’ям з домашніми тваринами – невідомо.

І ще один момент, на який варто звернути увагу читача. Останнім часом господарі житла, яке здається в оренду в Ізмаїлі, завищують ціну майже вдвічі, якщо дізнаються, що їхнє житло будуть орендувати військові або сім’я військовослужбовця. Аргумент завжди один: «У військових велика зарплата! Вони можуть собі дозволити, чому я маю втрачати кошти?». Такі «розумні» орендодавці чомусь не задумуються над тим, що у захисників є свої витрати на сім’ю. І якби вони мали фінансову змогу, то одразу б купляли власну нерухомість, а не переглядали щоденно десятки оголошень у соцмережах та на різноманітних сайтах у пошуку доступної ціни на оренду тимчасового житла.