топливо Саудівська Аравія

Вчора, 26 лютого, Київ відвідав міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Файсал бін Фархан Аль Сауд. Він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Верховну Раду.

Це перший офіційний візит очільника МЗС КСА в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами (що відбулось 14 квітня 1993 р.).

Саудівська Аравія вважається найбільш розвиненою країною Близького Сходу.

У рамках візиту в Офісі Президента були підписані два документи, що формалізували надання Україні пакету допомоги у розмірі $400 млн: гуманітарної допомоги на $100 млн та нафтопродуктів на $300 млн.

Україна також сподівається на залучення Саудівської Аравії до ініціативи постачання зерна в країни Африки, які потерпають від голоду.

Крім того, на зустрічі відбувся обмін думками щодо участі саудівської сторони у повоєнному відновленні України, а також долучення до перспективних проєктів в інвестиційній, агропромисловій та енергетичній сферах.

Відмітимо, Саудівська Аравія серед тих країн, які підтримали резолюцію ООН щодо сталого миру в Україні кілька днів тому.

Україна та Саудівська Аравія мають спільні виклики та досвід боротьби з ними. Мова про іранські БПЛА, які постачалися певним «повстанцям» і здійснювали атаки на нафтові об‘єкти Саудівської Аравії.

З минулого року ці ж іранські БПЛА опинилися у російських терористів і здійснюють атаки на українську енергетичну інфраструктуру.