зерновий коридор

Вчора, 26 квітня, Чорноморський зерновий коридор вкотре був призупинений російською стороною. В результаті кілька суден не змогли вийти в море. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на ВМС ЗС України.

Як стало відомо, в Спільному Координаційному Центрі у Стамбулі представники росії відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках Чорноморської Ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом.

Внаслідок цього 4 судна, в тому числі судно «AKDENIZ-M», яке зафрахтоване Всесвітньою Продовольчою Програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, наразі не змогли покинути порти «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. Також одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

Крім того, з ранку 26 квітня мережею Інтернет стала поширюватись неправдива інформація щодо начебто заборони Військово-Морськими Силами Збройних Сил України руху торговельних суден в рамках зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси. Така інформація абсолютно не відповідає дійсності.

В той же час, Україна неухильно виконує всі покладені на неї в рамках Чорноморської зернової ініціативи зобов’язання і покладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави.