Вчора, 16 липня, начальник Одеської військової адміністрації Максим Марченко разом з директором Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Аллою Стояновою перевірили роботу агропереробних підприємств Бессарабії, та провели зустріч з керівниками фермерських господарств, в ході якої обговорили ряд проблемних питань регіонального агросектору. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на ОВА.

Одеська область – один з найбільших виробників сільськогосподарської продукції в державі, тому ситуація в цьому секторі економіки завжди знаходиться під увагою обласної державної адміністрації.

Всупереч військовим реаліям аграріями зібрано вже понад 50 % урожаю. Середня врожайність зернових не перевищує 24 центнерів з гектара. Особливо складна ситуація в придунайських південних районах – Ізмаїльському, Болградському, де за оперативними даними намолочують по 15 центнерів з гектара відповідно.

На сьогодні, аграріями Одеської області обмолочено 40% засіяних площ і намолочено більше 900 тисяч тонн зерна.

Згідно з такими показниками врожайності Максим Марченко зазначив, що Одеська область повністю буде забезпечена продовольчим зерном для виробництва хліба, борошна та круп. Збіжжя вистачить й для реалізації на експорт.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, наша країна сьогодні має запаси пшениці на 2 роки, олії – на 5 років, кукурудзи – на 1,5 року.

«Українцям не потрібно боятися продовольчої кризи. В нас є запас на декілька років. Але хвилюватися, навпаки, треба іншим країнам. Україна займає перше місце у світі за експортом соняшникової олії. Друге – за експортом ячменю та ріпаку. Третє – за експортом жита. Від постачання українського зерна залежить 400 млн людей у світі. Це переважно жителі Африки, Близького Сходу та Південно-Східної Азії. Деякі країни мають запаси продовольства лише на три-шість місяців. А поки ЗСУ захищають нас на фронті, ми в тилу викладаємось на повну, щоб в Україні був і хліб, і до хліба. Наші захисники нас не підводять, і ми не маємо права їх підвести” – зазначила Алла Стоянова.

Наприкінці зустрічі Максим Марченко подякував аграріям Одещини за їх важливий вклад в продовольчу безпеку не тільки нашої країни, а й всього світу.

«Наші захисники боронять рідну землю на фронті, а фермери – забезпечують продовольчу безпеку. Так от, одеські аграрії засівали українські ниви – вони і зберуть наш хліб. Ми не дозволимо російським окупантам знищити чи вкрасти ані колоска одеської пшениці» – сказав Максим Марченко.

Підписуйтесь на наш канал в телеграм та читайте новини в зручний для вас час.