Замість використання коштів на надбавки вчителям, закупівлю нового обладнання та робіт з обладнання шкільних укриттів, чотири громади району просто збирали кошти, які у разі їх невикористання до 2023 року просто згорять на рахунках. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на директора Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександра Лончака.

«Мені, як освітянину болить те, що маючи широкий спектр напрямків та можливостей для використання залишків освітньої субвенції, місцева влада не поспішає їх використовувати для покращення матеріальної бази закладів освіти, підвищення якості та безпечності освітнього процесу. Ба більше, у нас залишки переходять з року в рік. Проте у 2023 ця «мандрівка» закінчиться. Кошти просто АНУЛЮЮТЬ на рахунках», – повідомив Олександр Лончак.

Щоб мотивувати громади дбати про потреби дітей та вчителів директор Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Лончак розпочав  «тижневий марафон» аналізу стану справ по кожному з семи районів Одеської області. Під шквал критики потрапив і Ізмаїльський район.

Серед «збирателів грошей» він відмітив 4 громади, які не використовували субвенцію, а переносили кошти з року в рік, замість того, щоб налагоджувати освітній простір та удосконалювати навчальні заклади.

Напочатку 2022 року на оплату праці педагогічних працівників Ізмаїльського району було виділено 42,6 млн гривень, які було розподілено між громадами в залежності від потреб. Зазначимо, що розподілена була не уся субвенція, а 41,07 млн грн, з чого виходить, що 1,53 млн – нерозподілений залишок.

За 11 місяців 2022 року громадами було використано лише 19,57 млн грн., що складає менше половини від виділених коштів (45,9% від запланованих).  Загальний залишок невикористаної освітньої субвенції складає 23,03 млн гривень, у тому числі: Саф’янівська ТГ – 9,22 млн грн. Кілійська ТГ – 6,06 млн грн; Вилківська ТГ- 4,5 млн грн. та Суворовська ТГ – 1,48 млн грн.

«Найгірша ситуація з використанням коштів, як бачимо у Саф’янівській громаді. Там не чують і не бажають вести діалог, маючи 9 мільйонів акумульованих коштів на рахунках і, упевнений, купу «незалатаних дірок» при такій кількості закладів освіти. Що не можу сказати про Кілійську, залишок зазначеної громади вже повністю розподілено: придбано котли, виконано заходи з протипожежної безпеки, решта спрямована на оплату праці педагогів. Засмучує і Вилкове. Лише наприкінці жовтня керівник органу управління освітою почала реагувати на слушну критику. Про що думали раніше? Чекали з моря погоди? Питання залишаться без відповіді. На жаль…», – зазначив він.

Директор Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександр Лончак закликав керівництво громад не шкодувати кошти на премії вчителям, які працюють у непростих умовах воєнного часу, та на облаштування укриттів для організації освітнього процесу в офлайн форматі.

«Залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку галузі освіти та економіки в цілому, ще й в цей непростий час», – підбив підсумки Олександр Лончак.