кредитування аграріїв

Провідні громадські об’єднання агросектору звернулися зі спільним листом до Міністерства фінансів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням забезпечити фінансові умови ведення сільськогосподарської діяльності в Україні. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Агропортал.

“Незважаючи на вкрай складні умови, працюючи іноді навіть під обстрілами, і відсутність достатньої кількості оборотних коштів, українські аграрії відгукнулися на заклик Президента України і засіяли навесні цього року понад 80% запланованих площ”, – заявили в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Аграрії зазначають, що проведення посівної кампанії цього року було вкрай складним.  Вдалася вона лише завдяки пільговому кредитуванню, проте зобов’язання перед банками планувалося виконувати шляхом продажу врожаю минулого року, який впав у ціні настільки, що часом навіть не окупає собівартість.

 «Фермери всі наявні фінансові ресурси інвестували у весняну посівну та поточну збиральну кампанію, сподіваючись скоро продати свій урожай торішнього року і таким чином поповнити власні оборотні кошти та свої зобов’язання перед банками.

Однак через блокування морських портів і високі витрати на логістику альтернативними шляхами обсяг експорту українських агропродовольчих товарів незначний у порівнянні з довоєнним періодом. Пересічний аграрій змушений реалізовувати торішній урожай за вкрай низькими цінами, які іноді нижчі за його собівартість. Наразі всі учасники сільськогосподарського виробничого процесу перебувають на межі виживання через брак фінансових ресурсів, що ставить під загрозу подальше ведення аграрного бізнесу в Україні», — наголошується у зверненні.

Враховуючи вищесказане, агроспільнота закликає урядовців підтримати українську аграрію та розглянути можливість забезпечення агротоваровиробників дешевими кредитними ресурсами, зокрема:

  • продовжити період надання кредитних ресурсів під державні гарантії до кінця року;
  • пролонгувати кредитні угоди, що діють, за пільговими ставками;
  • збільшити вдвічі (до 120 млн грн) максимальний ліміт за кредитами, що підлягає здешевленню, щоб ті, хто вже отримав кредит і поки не зміг реалізувати свою продукцію, продовжили свою діяльність.