заправки

Причиною раптових перевірок стала наявність перевищення цін на пальне. З більш ніж півсотні проведених перевірок порушення виявили у понад 30 автозаправних станцій. Про це повідомляє Бессарабия.UA з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Порядком декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», визначено механізм декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, у тому числі на бензин марок А-92, А-95 і дизельне пальне.

Тому суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну реалізацію пального, як і раніше, зобов’язані завчасно декларувати зміну роздрібних цін у разі їх підвищення більш ніж на 5%. Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється через офіційний вебсайт Держпродспоживслужби з використанням кваліфікованого електронного підпису. Доступ до сайту є вільним, безоплатним та цілодобовим.

З метою недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на пальне, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області проводяться позапланові перевірки дотримання суб’єктами господарювання на роздрібному ринку пального вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Спеціалістами Головного управління здійснено 54 позапланові перевірки автозаправних станцій суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність в паливно-енергетичній галузі. Порушення державної дисципліни цін встановлені у 33 суб’єктів господарювання.

За результатами перевірок прийнято 27 рішень про застосування до порушників адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 3455,3 тис. грн.  До адміністративної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб, до них застосовані адміністративні санкції на загальну суму 11,05 тис. грн. Надано 11 приписів  щодо усунення допущених порушень  формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на пальне.

Так, при перевірках автозаправних станцій були виявлені наступні порушення:

  • значна кількість з перевірених АЗС завчасно не декларувала зміни роздрібних цін на дизельне паливо та бензин марок А-92, А-95 при їх підвищенні більш ніж на 5%;
  • на окремих автозаправних станціях дизельне паливо, бензин марок А-92, А-95 реалізовувались за цінами, що формувалися із завищеними торговельними надбавками, ніж граничні торговельні надбавки, які нараховувались до середньої вартості 1 л палива (на теперішній час зазначена вимога законодавства втратила чинність);
  • на 8 АЗС було зафіксовано створення перешкод для виконання покладених на посадових осіб Головного управління функцій, через що на суб’єктів господарювання накладено штрафні санкції у сумі 306,0 тис. грн.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує, що необґрунтоване завищення роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, зокрема на пальне, в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення законодавства у сфері ціноутворення і надалі матиме наслідки у вигляді застосування до порушників адміністративно-господарських санкцій та інших заходів адміністративного впливу.

Підписуйтесь на наш канал в телеграм та читайте новини в зручний для вас час.