меморандум

Александр Кубраков взяв участь у Британсько-українському інфраструктурному саміті, на якому зібрались представники провідних інженерних, будівельних та архітектурних компаній, за плечима яких такі відомі проекти як Євротунель під Ла-Маншем, аеропорти Лондону, Амстердаму, Гонконгу та Дубаю. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на його сторінку у Фейсбуці.

Кубраков розповів про шкоду, завдану агресором українській інфраструктурі, та про відбудову країни.

Через дії росіян пошкоджено або зруйновано майже 24 тис. кілометрів доріг, 305 мостів, 6,3 тис. кілометрів залізничних колій, заблоковано або ж окуповано всі морські порти. Прямі задокументовані збитки української інфраструктури уже сягають майже 104 млрд доларів.

«Попри триваючу війну, ми вже розпочали відбудову країни там, де це можливо. Нам вдалося розчистити майже тисячу кілометрів доріг, облаштувати 41 тимчасову переправу. Окрім цього, по мірі покращення безпекової ситуації відновлюємо залізничне сполучення між різними регіонами країни», — позначив він.

Для того, щоб процес відбудови став швидшим та ефективнішим, в рамках саміту підписали Меморандум про інфраструктурну відбудову України, яким разом з британськими колегами закріпили стратегічний характер співпраці щодо відбудови.

Також в партнерстві з британським бізнесом створили робочу групу, яка працюватиме над відновленням критичної інфраструктури Києва та Київської області.

Аби британський бізнес був впевнений в тому, що його інвестиції будуть використані ефективно та прозоро, Кубраков розповів про створення відкритої електронної системи управління відбудовою. Ця система має стати єдиним простором інформації про відбудову, де кожен бажаючий зможе дізнатися про конкретні збитки, закупівлі робіт для відбудови та отримати аудит про використання коштів. Міністерство інфраструктури вже розробляє державний реєстр пошкодженої інфраструктури та спільно з колегами в Уряді та міжнародними партнерами напрацьовує рішення для цифрового управління відбудовою.

Окрім відбудови, наша увага сконцентрована на попередженні продовольчої катастрофи в світі, яка значно загострилася через блокаду українських портів. Цього місяця ми запустили проєкт «Відкритий кордон», ціллю якого є ліквідація усіх вузьких місць на автомобільних пунктах пропуску на західних кордонах України.

Завдяки ньому ми суттєво збільшимо пропуску спроможність пунктів пропуску. Пілотний проєкт на пункті «Краковець – Корчова», який збільшить його спроможність щонайменше на 50%, буде завершений уже найближчими днями.

Наостанок він запропонував британським партнерам провести наступний інфраструктурний саміт в Києві, а також подякував їм за непохитну підтримку у відбитті російської агресії. Розраховуємо, що британського бізнесу в Україні буде більше, особливо зараз, коли українська економіка потребує якісних інвестицій.