Унікальний у своєму роді навчальний заклад, який готує фахівців з охорони морських рубежів нашої держави, відзначає 20-ту річницю. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Морську охорону.

Через нічний підступний ракетний удар літаками стратегічної авіації росії у Білгород-Дністровському районі Одеської області, що призвело до загибелі 21 людини, в день жалоби святкувань та урочистостей не було. Це ще одна відзнака сьогодення, коли славетний ювілей напрацювань та здобутків опалено жахіттям війни, де гинуть мирні люди.

Але й серед війни Навчальний центр Морської охорони виконує завдання професійно-технічної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу корабельно-катерного складу загонів Морської охорони та інших підрозділів ДПСУ, що на 100% забезпечує потребу у вузькопрофільних та висококваліфікованих спеціалістах морського фаху в службі.

Рівень та якість підготовки персоналу відповідають сучасним критеріям та державним стандартам професійно-технічної освіти, активно впроваджуються кращі європейські практики і стандарти NATO.

За останні 10 років персоналом центру проведено величезний обсяг робіт з розвитку та удосконалення навчальної матеріально-технічної бази: навчальне озброєння та технічні засоби підтримуються у технічно справному стані.

Лише в 2021 році Навчальним центром було підготовлено майже 500 військовослужбовців ДПСУ за 20 напрямками підготовки, а за перше півріччя 2022 року підготовлено 172 військовослужбовці за 8 напрямками підготовки.

Навчальний центр Морської охорони, активно підтримує співробітництво з навчальними закладами колег з США, Румунії, Туреччини, Польщі та Молдови. Обмін візитами, відпрацювання спільних навчальних курсів, тренінгів, семінарів, спілкування та обмін досвідом з питань підготовки персоналу – основні форми співпраці на постійній основі.

Але з ранку 24 лютого цього року, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну відлік в нашому до УКРАЇНИ по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі.

129-й день війни росії проти УКРАЇНИ. Навчальний центр Морської охорони тримає ритм та насиченість освітнього процесу, а інструкторський та викладацький склад, незважаючи на жорстоку реальність, яка перевернула життя мільйонів людей нищівним чином, крокують вперед, виконуючи своє основне завдання – професійна підготовка моряків-прикордонників, впроваджуючи новітні підходи під час війни.

Персонал центру — справжня армія незламних та нескорених бійців-патріотів, які демонструють мужність, звитягу, силу духу, волю та непохитне бажання перемоги.

Цьогорічна річниця, тяжка та переломна в житті кожного військовослужбовця.  Без урочистостей та під звук сирен повітряної тривоги, за професійну майстерність, віддану працю, спрямовану на зміцнення обороноздатності та підвищення безпеки держави, старанність і сумлінне виконання визначених завдань та з нагоди   20-ї річниці центру, кращих військовослужбовців було нагороджено почесними грамотами та подяками.

До заходу також долучились ветерани та гості, які відпечатали значний внесок у розвиток військово-патріотичного виховання молоді, підтримання та розвиток військових традицій, ініціативи, самовідданості.

На жаль, війна не буває без жертв, і серед наших земляків є й ті, хто віддав свої життя за мир на рідній землі. Пам’ять про них назавжди залишиться в наших серцях.

Персонал центру  та гості  вшанували  хвилиною мовчання тих, хто присвятив своє життя служінню Вітчизні, хто стояв у витоків створення нашого війська, і загинув захищаючи державу та її народ, мирних громадян, які загинули від ворожих ударів російських окупантів.

Начальник Навчального центру Морської охорони, Ілля Куценко,  подякував  персоналу центру, за вірність обов’язку, внесок у зміцнення наших кордонів та нелегку службу, пов’язану з ризиком і небезпекою: «Щиро вдячний викладачам, інструкторам та всьому особовому складу за самовіддану працю на освітній ниві. Впевнений, що і надалі Ви будете докладати всіх можливих зусиль для того, щоб в прикордонні загони та загони Морської охорони прибували дійсно добре підготовлені військовослужбовці, справжні фахівці своєї справи. Ми з вами творимо історію, ми боронимо наш рідний край, нашу Україну від російського окупанта. І, кожного дня, кожної години, ще раз доводимо окупанту, що ми незламні».