ботулізм

25-го січня фахівцями ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України» було зафіксовано захворювання на ботулізм у молодої жінки, яка була доставлена до медзакладу у важкому стані. Про це повідомляє Бессарабия.UA з посиланням на ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України”.

В процесі встановленя події було виявлено, що 27-річна жінка вживала в’яленого ляща, якого отримала через замовлення в інтернеті. Буквально через декілька годин відчула себе зле: відчувались болі в животі, загальна слабкість, підвищилась температура. Каретою швидкої допомоги вона була госпіталізована до КНП «Одеська міська клінічна інфекційна лікарня», де їй було поставлено діагноз: «Ботулізм, стан важкий», надане необхідне симптоматичне лікування та введено протиботулінічну сироватку. Наразі хвора продовжує лікування.

Нагадаємо, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – «Clostridium botulinum». Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється «Clostridium botulinum». Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 15-30 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній і копченій рибі, м’ясній тушонці, коннсервованих грибах і овочах.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головнийбіль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоб уберегтися від ботулізму, варто уникати споживання продуктів домашнього виробництва, особливо, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання або транспортування:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • овочевих консервів домашнього виробництва.