отруєння грибами

Мешканка Одеської області поласувала грибами з власної присадибної ділянки та потрапила на лікарняне ліжко. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Зі слів постраждалої, вдень вона скуштувала власноруч приготовлені гриби, схожі на шампіньйони. Спочатку їх відварила, а потім обсмажила з цибулею. Увечері того ж дня їй стало погано і вона звернулася до лікарні. Наразі жінка отримує належне лікування.

Нагадаємо, що існують певні правила стосовно вживання грибів, якими непотрібно нехтувати. Наприклад, не можна годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

Правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

Підписуйтесь на наш канал у телеграм і читайте новини у зручний для вас час.