гострі кишкові інфекції

Наближення літа зі спекотними днями підвищує ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Згідно з даними моніторингу ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” за минулий тиждень захворюваність  на гострі кишкові інфекції у регіоні зросла на 29,3%. Про це інформує Бессарабія.UA.

З 15 по 21 травня захворюваність на гострі кишкові інфекції серед дорослих зросла на 16,7%, серед дітей до 17 років – на 39,1%, при цьому найбільш ураженими залишались діти раннього віку до 4-х років.

Причини захворювання можуть бути різними:

  • 22,4% хворих пов’язують з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання;
  • 18,5% – з вживанням немитих овочів та фруктів;
  • 18,2% – м’ясних продуктів, придбаних на ринках;
  • 17,6% – молочних продуктів, придбаних на ринках, у т.ч. стихійних;
  • 9,2% – з порушенням правил догляду за дітьми;
  • 5,8% – з вживанням риби солоної та в’яленої;
  • 2,4 % – яєць з недостатньою термічною обробкою та сиру;
  • 1% – морепродуктів;
  • 4,9% – за невстановленим фактором.

Групова захворюваність на харчову токсикоінфекцію серед дітей на минулому тижні зафіксована у місті Роздільна Роздільнянського району Одещини. Всього захворіло 9 дітей, з них 4 госпіталізовано до інфекційного відділення місцевої лікарні, п’ятеро – знаходяться на амбулаторному лікуванні. Як зазначають у медичному відомстві, перебіг захворювання у маленьких пацієнтів середньої та легкої важкості.

Встановлено, що всі діти відвідували у місті Роздільна виставу пересувного цирку шапіто, де вживали різні солодощі (солодка вата, попкорн), які реалізовувались працівниками цирку зі спеціальних апаратів.