За даними моніторингу рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції по області, за період з 11 по 17 липня, зріс на 20%, у тому числі серед дiтей до 17 років – на 9,3%, серед дорослих – на 33,8%. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України».
У структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – до 57%. Найвразливішою залишалась вікова група 1-4 роки (51,3 %).
Згідно з аналізом хворих захворювання пов’язують з такими факторами:
– вживання готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання – 25,4%;
– вживання немитих овочів та фруктів – 20,5%;
– кондитерські вироби з торговельної мережі – 15,8%;
– м’ясні продукти, придбані на ринках – 7,1%;
– молочні продукти, придбані на ринках, в т.ч. стихійних – 8,4%,
– порушення правил догляду за дітьми – 12,6%;
– риба солона та в`ялена – 3,8%;
– яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі – 2,4%;
– морепродукти – 1,7%;
– не встановлений фактор – 2,3%.
На минулому тижні зареєстровано спалах сальмонельозу серед населення м. Одеси, пов’язаний з вживанням кондитерського виробу, придбаного в одній із мереж супермаркетів за різними адресами та виготовленого кондитерським цехом, розташованим в Одеському районі. Всього захворіло 32 особи, у тому числі 7 дітей. За даними лабораторних досліджень у 20-ти хворих, у тому числі у трьох дітей, діагноз підтверджено лабораторно – виділено сальмонелу Ентерітідіс.
Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.
Підписуйтесь на наш канал у телеграм і читайте новини у зручний для вас час.