розпис писанок

Спробувати свої сили у створенні писанок – давнього українського мистецтва – може кожен бажаючий. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Дитячу школу мистецтв міста Рені.

Писанка — символ сонця, життя і безсмертя. Їх виготовляли навесні, перед Великоднем, сільські дівчата і жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі та ін. Тому й техніка декорування різнилася. На селі яйця фарбували в один колір, інколи продряпували візерунки, орнаментували воском і фарбували у кілька кольорів, тоді як у місті вдавалися до різних штучних способів — наклеювали клаптики кольорового паперу, фольги, тканини, нитки тощо. Писанки переважно виготовляли для себе.

Сьогодні писанкарство збереглося і розвивається завдяки майстрам старшого покоління у багатьох давніх осередках цього виду мистецтва. Писанки продаються на ярмарках, у художніх салонах. Оригінальний орнамент писанок не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, але й несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Українська писанка у світі є символом нашого народу.

Тож напередодні великодніх свят Дитяча школа мистецтв міста Рені запрошує всіх бажаючих взяти участь у небувалому досі майстер-класі з мистецтва писанкарства,

Майстер-клас відбудеться 5 квітня о 15.00 годині у Дитячій школі мистецтв за адресою: вул. Віорєла Дулоглу, 12, Корпус живопису та графіки. Ведучі майстер-класу – викладачі малювання та прикладного мистецтва О.В. Халов та Л.В. Халова.