Проголосувати 21 липня можна з 8:00 до 20:00 — саме в цей час будуть працювати виборчі дільниці. Про це повідомляє «Избирком».

Щоб отримати бюлетені, необхідно мати з собою документ, який засвідчує особу громадянина України. Таким документом може бути:

  • паспорт громадянина України (звичайний або ID-карта);
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для тих хто, нещодавно отримав громадянство);
  • військовий квиток (для військовослужбовців).

У 2019 році дострокові парламентські вибори пройдуть за змішаною системою: 50% нардепів українці оберуть за партійними списками, ще 50% депутатів будуть обрані в мажоритарних округах.

Таким чином, виборці отримають два бюлетені: зі списками партій та кандидатами-мажоритарниками.

У кожному з них необхідно поставити по одній позначці. 

Однак якщо ви змінили місце голосування і 21 липня будете голосувати за межами «рідного» мажоритарного округу, то отримаєте тільки один бюлетень — з партійними списками.

Кожен виборець повинен заповнювати свій бюлетень особисто в спеціальній кабінці для таємного голосування.

У квадраті проти назви партії, яку ви хочете підтримати на виборах, слід поставити позначку («+» або будь-яку іншу, але лише одну). Аналогічним чином необхідно відзначити в другому бюлетені прізвище депутата-мажоритарника, за якого ви вирішили проголосувати в своєму окрузі.

Після цього виборець повинен особисто опустити свої бюлетені в урну на дільниці.

Чи можна замінити зіпсований бюлетень? Так, але лише один раз. Якщо ви випадково зробили помилку, заповнюючи бюлетень, то маєте право замінити його. Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати новий. 

Що заборонено робити на дільниці?

  • Порушувати таємницю голосування. У кабінці для голосування одночасно може перебувати лише одна людина.
  • Фотографувати та знімати відео. Виборці не мають права фіксувати процес голосування на світлинах або відеозаписах, а також демонструвати на камеру свій розгорнутий бюлетень. За це передбачена адміністративна відповідальність.
  • Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.
  • Не варто також ставити зайві позначки та написи на бюлетені — інакше його визнають недійсним. Аналогічно бюлетень не зарахують, якщо в ньому немає жодної позначки.
  • Агітувати — символіка обраної партії або кандидата також вважається агітацією, тому на дільницю краще прийти без неї.