Сучасна українська культура в різноманітних її проявах з 16 по 18 серпня приваблювала мешканців і гостей міст Чорноморськ та Білгород-Дністровський. Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» провела цьогорічний мандрівний культурно-просвітницький фестиваль на Одещині.

16 серпня в Чорноморську «Алея майстрів» зібрала довкола себе дорослих та дітей. Стали для всіх цікавинками майстер-класи виготовлення ляльок-мотанок, воскової свічки та писанки, розпис дерев’яних іграшок та пізнання особливостей старосвітської бандури. Поряд з традиційними народними виробами функціонував майданчик «Сучасна Україна». Робототехніка, віртуальна реальність, 3D-друк – те, чим може похвалитися сьогодні український виробник, і те, що не давало пройти повз кожному. Але це не повний перелік заходів фестивалю «З країни в Україну»: майданчики інтелектуальних та оригінальних ігор, спортивні змагання, презентації книг у «Відкритій бібліотеці» та багато чого іншого було запропоновано відвідувачам.

Окрім загальної програми, деякі локації створювалися від самого міста командою, що приймала фестиваль. Наприклад, Чорноморськ запропонував змагання з воркауту, плетіння маскувальних сіток для військових та фотозону на майданчику «Імпульс війни», «Проекти майбутнього», де збирали ідеї від активістів міста для подальшої спільної реалізації. Майданчик охорони здоров’я запропонував, окрім тренінгів з надання першої допомоги, проведення експрес-тесту на рівень цукру та вимірювання тиску. А вечірня музична програма в Чорноморську зібрала тисячі людей. Усі сходи Приморського парку були зайняті вдячними слухачами.

Вже 17 серпня фестиваль відбувся у Білгороді-Дністровському. Місто, куди туристи прямують з метою відвідати старовинну Аккерманську фортецю, є спраглим до української культури. Тут також фестиваль запам’ятався своєю оригінальністю сотням відвідувачам.

За ідеєю організаторів глобальної команди були запроваджені дружні взаємні візити представників із різних міст, що цього річ беруть участь у фестивалі. Тож у Чорноморськ приїхала група з Вугледара, а в Білгород-Дністровський – з міста Попасна. Учасники виступали волонтерами, вантажниками, менеджерами, спостерігачами, аби отримати для себе ще практику проведення масштабних заходів та підтримати місцеві команди.

Завершальним містом першої фестивальної хвилі мав стати Ізмаїл. Але, на жаль, у зв’язку з трагедією, що сталась напередодні в Одесі і оголошеним на 18 серпня трауром, проведення фестивалю в цьому місті було скасовано. Командою було вирішено провести візит до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, які тимчасово залишилися без батьків, що знаходиться в Ізмаїлі. Гурти Nesprosta, Secret Forest, Alex Silakov i Motanka зіграли коротку акустичну програму для вихованців цього закладу. Цей камерний захід залишив дітям, які потрапили в скрутні життєві умови, позитивні емоції. Музиканти дарували маленьким слухачам музику, а діти гостям – свою довіру і радість.

Перша хвиля фестивалів містами й регіонами України в рамках проекту Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) завершена. Велика команда організаторів повернулася до Києва, щоби почати інтенсивну підготовку до наступних дев’яти фестивалів