карта

Еко-культурний туристичний маршрут «Тарутинський степ» пролягає півднем Одеської області, територіями новостворених Бородінської та Петропавлівської ОТГ. Про це повідомляє Бессарабія.UA.

Саме тут розташований Тарутинський степ, один з найбільш збережених в Україні фрагментів степової екосистеми – єдина в Україні ділянка ковилово-типчакових степів, з унікальною флорою та фауною, де відбуваються міжнародні проєкти акліматизації тварин. Територія ландшафтного заказника Тарутинський степ входить до міжнародної мережі природоохоронних територій європейського значення “Смарагдова мережа Європи”.  На маршруті є затишні озера і вікові ліси: ландшафтний заказник місцевого значення «Діброва Манзирська» та ботанічний заказник загальнодержавного значення «Староманзирський». А навесні, коли буяє степ, біля села Лісне квітне знаменитий Бузковий гай.

А ще тут знаходиться відомий центр етнографічного, зеленого, сільського туризму та сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», де височіє найбільший Чабан у світі, внесений до книги рекордів Гіннеса.

29 – 31 жовтня 18 журналістів та туроператорів тестували новостворений еко-культурний туристичний маршрут в рамках прес\промотору. Вони відвідали Фрумушику-Нову, смарт-село Семисотку, в болгарську садибу “Обич” в селі Євгенівка,
а в селі Міняйлівка побували на старому німецькому млині 1933 року і у садибі сім’ї Попових.

«Край вражає своїм історико-культурним, гастрономічним, етнічним різноманіттям, – говорить Валерія Бондаренко, координаторка проєкту – тут мешкають українці, молдавани, болгари, гагаузи, роми, євреї, а ще на цих територіях тривалий час існували німецькі колонії. Завдяки такому мультинаціональному складу, мешканці краю володіють багатьма мовами. Так, у садибі сім’ї Попових з села Міняйлівка говорять молдовською, німецькою, румунською, українською, російською, англійською мовами”.

На сьогодні сім сільських садиб чекають гостей на національний обід чи вечерю. І здивувати є чим. Гастроспадшина вражає: дерпана міліна, різноманітна манжа, старосільська качка по-білому та по-чорному, бородинський супергусак запечений в тандирі, молдавський білий суп зама, нутрії та рибна юшка із саламуром, запечене ягня, каварма, мамалига, бринза, запашний мед, тернове варення, німецькі штрудлі, понад 10 видів бессарабських плацинд, під вино та смачнючі компоти.

А які цікаві традиції цього краю! На основі аудиту ресурсного потенціалу 38 сіл обох ОТГ, експертами виявлений та складений реєстр потенційних елементів нематеріальної культурної спадщини цього краю, а Бессарабська плацинда Долини Фрумушика подана до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Також, проведена цифровізація туристичних об’єктів маршруту та самого маршруту з використанням ГІС технологій.

Етно-туристичне  смарт-село Семисотка, яке завдяки реконструкції, за ініціативи Агоро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова«, перетворюється на енергонезалежну експериментальну смарт-локацію, з науковим майданчиком – місцем для проведення досліджень у сфері сільського господарства у зв’язку зі змінами клімату.

Агрокластером встановлена опорна інтернет-мережа зі швидкісним інтернетом, що дозволяє залучати принципово нову аудиторію туристів – людей, які зацікавлені у перебуванні в еко-культурному середовищі та мають можливість працювати віддалено тривалий час (IT-сфера, творчі професії та інші).

Серцем маршруту є центр етнографічного сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку – музей під відкритим небом «Фрумушика-Нова«. На території комплексу – сучасний готель, конференц-зал, басейн і гостьові будиночки в етностилі, музей соцреалізму, музей історії Бессарабії під відкритим небом, обладнане поле для проведення фестивалів і майданчик, музей народної архітектури Бессарабії, найбільший в світі пам’ятник Чабану внесений до книги рекордів Гіннеса.

В етнографічному центрі сільського зеленого туризму «Фрумушика-Нова» часто проходять всеукраїнські та міжнародні конференції.

На території кластеру «Фрумушика-Нова», також, розташована одна з найбільших в Європі вівчарська ферма, що спеціалізується на вирощуванні овець старовинної каракульської породи.

М’ясо баранини Фрумушики та вина Фрумушики від агро-еколого-рекреаційного кластеру Фрумушика-Нова – в процесі отримання європейського статусу продукції з географічним зазначенням.

«Унікальність проєкту полягає в застосуванні принципу проєктування та розбудови маршруту «від ресурсів до туристів», який, як свідчать кращі європейські практики, дозволяє швидко та ефективно актуалізувати ресурсний потенціал сільських територій, визначити найбільш атрактивні для туристів об’єкти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини та унікальні природні об’єкти, прокласти оптимальний туристичний маршрут; створити туристичні та супутні послуги на маршруті та сформувати локальні туристичні продукти з максимально широким залученням місцевих спільнот; завести дані продукти в портфель пропозицій туристичних операторів; запустити ефективну маркетингову стратегію та комерціалізувати туристичний маршрут шляхом його виведення на туристичний ринок. Зазначений алгоритм дій покладено в основу створення та розбудови еко-культурного туристичного маршруту «Тарутинський степ»», —  відзначила Валерія Бондаренко.

Жоден із створених туристичних маршрутів на сільських територіях не реалізував всі зазначені етапи, крім еногастрономічного туристичного маршруту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», який виступає офіційним партнером проєкту та забезпечує передачу позитивного інноваційного досвіду.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду

 Керівник проєкту – Олександр Паларієв.

Експерт – координатор проєкту — Валерія Бондаренко

Експерт – аналітик проєкту Вікторія Кіптенко

Комунікаційний менеджер проєкту – Ольга Моісеєнко

Команда проєкту: Вікторія Купач, Вікторія Карпенко, Богдан Куделя, Олена Корусь, Людмила Гацапук (Петропавлівська ОТГ), Ольга Димитрова (Бородинська ОТГ).

Фото Олександра Вельможко