Клуб відкрився 29 квітня 1973 року, і вже на початку осені цього ж року він налічував 57 шахістів та 59 шашкістів. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Болградську районну державну адміністрацію.

В історії клубу є чимало імен, які зіграли значну роль у житті клубу. Наприклад, через 6 років після відкриття керівником клубу став Олександр Іванович Федотов, який дав старт щорічним матчовим зустрічам на 100 дошках. А такі прізвища Казаков, Федотов, Цоєв, Бухнієв, Крайній, Курдов, Радулов, Курчанінова та інші відомі багатьом у шаховому суспільстві Болграда.

Також візитною картою Болградського шахово-шашкового клубу була Болградська дитячо-юнацька школа, важливу роль в якій зіграв Юрій Курдов – інтелектуал та організатор. Загалом в стінах школи пізнали ази шахової мудрості понад 400 юнаків та дівчат.

На честь ювілею у Болграді був проведений спеціальний ювілейний турнір, брати участь у якому виявили бажання близько 100 учасників з Одеси, Ізмаїла, Миколаєва, Харкова, Болградського, Ізмаїльського та інших районів. Також у змаганнях взяли участь спортсмени з Республіки Молдова (місто Комрат). Ігри проводились у декількох турах, під час яких зрілі майстри грали на рівних з молодими учасниками.

По завершенні ігор усіх призерів нагородили ювілейними кубками, грамотами, медалями та грошовими подарунками.

За результатами у загальному заліку призові місця посіли:

У шахах

I місце – Олександр Банул (м. Одеса);

II місце – Анатолій Афанасьев (м. Арциз);

III місце – Олександр Авдощенко (м. Ізмаїл).

У шашках

I місце – Олександр Моренко (м. Вилкове);

II місце – Панас Беліогло (м. Комрат);

IIІ місце – Микола Дойчев (с. Кубей).

Окремо варто сказати за юнака з м. Ізмаїл Дмитра Борошнєва, який посів перше місце у змаганнях з шахів серед дітей та друге місце в загальному заліку. Його рівень гри викликав у знавців приємне здивування та впевненість, що у шашково-шаховому спорті району є майбутнє.

Загалом ювілей, як і сам турнір, пройшов вдало, а учасники турніру отримали багато приємних емоцій від заходу.