Кілія екскурсія

Долучитись до розмови двох витончених панянок, зустріти поважного єврея, сфотографуватись із живими пам’ятниками, дізнатись безліч цікавих історичних локацій самого міста та багато чого іншого змогли екскурсанти, які вже особисто відчули на смак – які вони, кілійські вечірні екскурсії. Про це повідомляє Бессарабія.UA.

Незвичайний та свого роду унікальний подарунок до дня народження міста, яке у цьому році припало на 15 жовтня, вирішили разом зробити працівники відділу культури Кілійської міської ради, аматори народного мистецтва, місцеві активісти, робітники сфери культури та місцевого музею.

Як розповіла Бессарабія.UA начальник відділу культури та туризму Кілійської міської ради Світлана Миколаївна Шевченко, сама ідея запровадити незвичні екскурсії містом з’явилась в організаторів давно. Гарною нагодою для її реалізації стала чергова річниця з Дня народження Кілії.

Зі слів пані Світлани, розраховувати на звичний формат святкування з великою кількістю людей не мало сенсу – через воєнний стан нині масові збори у країні заборонені. Однак збір маленьких груп для одногодинних екскурсій за умов відсутності сигналу повітряної тривоги дозволено. Тож робота над організацією такого подарунка містянам закипіла.

«Список людей, які доклали чимало зусиль для створення вечірніх екскурсій містом, налічує 28 прізвищ! Це костюмери, звукооператори, освітлювачі, сценаристи, артисти, працівники сфери культури, торгівлі та надання послуг – кожен із них віддав чималу частку свого особистого часу задля того, щоб екскурсанти подивились на місто іншими очима, побачили його з іншого боку, дізнались про його минуле у барвах», – розповіла Світлана Миколаївна.

Робота була зроблена чимала: склали маршрут містом, визначились з кількістю і видом локацій, написали сценарій діалогів, підібрали костюми для артистів, домовились з керівництвом для співпраці місцевих кафе «Стиль» та «Кофеїн», створили та оформили фотозони – кожен запланований пункт роботи був виконаний вдало.

І ось настають вечірні сутінки. Екскурсанти знайомляться з гідом Віктором Павловичем Ченушою (директором місцевого музею), беруть у руки мініатюрні ручні ліхтарі (які виготовила та подарувала організаторам місцева активістка пані Світлана) та поринають у незвичайне минуле найстарішого міста української держави не лише за допомогою цікавої розповіді гіда, а й завдяки талановитій грі акторів…

«Акцент у наших екскурсіях був зроблений саме на вечірню пору. Адже вдень місто виглядає звично, а от ввечері наступає зовсім інша атмосфера – романтична та загадкова. До того ж учасники екскурсії мали можливість не просто спостерігати за грою акторів, а й поспілкуватись з ними, відчути давній стиль життя міста, заглянути у минуле Кілії у прямому смислі цього слова. Насправді це дуже захопливе відчуття!» – пояснила Світлана Шевченко.

У такому форматі було проведено дві екскурсії містом. Переповнені яскравими враженнями та новими знаннями, учасники екскурсій ділилися світлинами та відео із заходу у соцмережах з неприхованим задоволенням. Тож не дивно, що на наступні дві екскурсії, які відбудуться 21 та 28 жовтня, вже вільних місць немає – дуже багато охочих взяти участь у загадковій прогулянці.

Наостанок зазначимо, що вечірня екскурсія по місту Кілія триває  загалом годину. Вона є безкоштовною. До речі, з самого початку екскурсії були розраховані на дорослих та підлітків, але, як показала практика, наймолодшим дітям також було цікаво.

Однак, як зазначила начальник відділу культури та туризму Кілійської міської ради Світлана Миколаївна Шевченко, через настання холодної пори року цей захід доведеться поки припинити, щоб не піддавати здоров’я акторів та самих екскурсантів загрозі переохолодження.

«Ми обов’язково відновимо наші кілійські вечірні прогулянки-екскурсії наступного року з настанням тепла. Якраз є час для врахування всіх помилок та доповнення цих екскурсій ще більш цікавими заходами та фактами. Ми побачили відгук людей та розуміємо, що скасовувати їх не треба. Тож дочекаємось теплої пори року! А тим часом у нас є ще багато цікавих задумів, які обов’язково будуть реалізовані, щоб наші містяни та гості міста не сумували в очікуванні весняної пори року. От побачите, буде цікаво!» – запевнила Світлана Миколаївна Шевченко.

Підписуйтесь на наш канал у телеграм і читайте новини у зручний для вас час.