Верховна Рада 29 липня поточного року прийняла за основу проєкт Закону «Про географічні зазначення спиртних напоїв». Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Офіційний вебпортал парламенту України.

За ухвалення законопроєкту № 6480 у першому читанні проголосувало 266 народних депутатів, утрималось – 7.

Проєкт Закону України «Про географічні зазначення спиртних напоїв» розроблено з метою забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони, у частині правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв.

Законом пропонується імплементувати до національного законодавства положення Регламенту ЄС № 2019/787 щодо визначення, опису, подання та маркування спиртних напоїв, захисту географічних вказівок спиртних напоїв, використання етилового спирту та дистилятів сільськогосподарського походження.

Шляхом ухвалення проєкту Закону в законодавство України буде введено визначення спиртних напоїв, запроваджено класифікацію спиртних напоїв та загальних правил до них.

Крім того, Законом встановлюються вимоги до спирту етилового спирту та дистилятів, які використовуються для виробництва всіх спиртних напоїв.

Спирт етиловий та спиртові дистиляти для виробництва спиртних напоїв мають бути виключно сільськогосподарського походження – отримуватись із сільськогосподарської продукції:

– надається визначення географічного зазначення спиртного напою, окреслюється коло суб’єктів, які мають право на реєстрацію географічного зазначення спиртного напою, визначаються особливості підготовки до реєстрації географічних зазначень спиртних напоїв, зокрема, особливі вимоги до специфікації спиртного напою, встановлюється процедура погодження специфікації спиртного напою;

– визначаються особливості використання та захисту географічних зазначень спиртних напоїв, а також відповідальність за порушення в цій сфері;

– закріпляються правила маркування спиртних напоїв з географічним зазначенням та використання географічних зазначень спиртних напоїв при маркуванні та представленні інших харчових продуктів;

– запроваджується система контролю щодо географічних зазначень спиртних напоїв.

Як зазначають автори законопроєкту, українські спиртні напої з географічними зазначеннями, за оцінками європейських експертів, мають значний потенціал на вибагливому європейському ринку. Втім, реєстрація географічних зазначень українських спиртних напоїв та їх правова охорона в ЄС можлива тільки після державної реєстрації в Україні. В умовах відсутності законодавства України у сфері правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв реєстрація географічних зазначень спиртних напоїв не представляється можливою.

«Поступове наближення національного законодавства до законодавства ЄС і запровадження європейських стандартів до спиртних напоїв спростить доступ українських спиртних напоїв до внутрішнього ринку ЄС і дозволить українським виробникам спиртних напоїв повною мірою скористатися перевагами поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Крім цього, буде збережено репутацію, якої набули українські спиртні напої на міжнародному ринку, досягнена прозорість на ринку спиртних напоїв, забезпечено високий рівень захисту споживачів щодо інформації про спиртні напої», – вказано у пояснювальній записці до проєкту Закону.