Вчора, 15 серпня, Гарант Конституції України надав відповідь на електронну петицію №22/140908-еп «Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду». Про це повідомляє Бессарабія.UA.

Дану петицію, яка набрала понад 25 тисяч необхідних для розгляду голосів,  розміщено на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 19 травня 2022 року громадянкою Ю.О.Булавіною.

Відповідаючи на петицію Президент України зазначив, що статтею 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Таке право відповідно до статті 64 Конституції України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина почали діяти з моменту введення в Україні правового режиму воєнного стану та будуть скасовані після завершення його дії.

Разом з тим, глава держави зазначив, що відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» правила перетинання державного кордону України громадянами України, обмеження та категорії громадян, які можуть здійснювати такий перетин у разі введення на території України воєнного стану, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

«Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання», – резюмував Президент.