Одещина залишається на разі єдиним в Україні регіоном, де сільгосптоваровиробники вирощують рис – валовий збір цієї культури у 2022 році склав 2,7 тисячі тонн. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Одеську ОВА.

Прямі збитки від війни у вітчизняному сільському господарстві сягнули понад $6,5 млрд. Однак одеські сільгоспвиробники роблять все можливе, щоб продовжувати виробництво. Так, Одеська область одна із перших в країні завершила збирання ранніх зернових та зернобобових культур: на площі 991 тис.  га місцевими аграріями вирощено та намолочено 2,6 млн тонн зерна, у тому числі 1,7 млн тонн пшениці – головної продовольчої культури.

Окрім загальної роботи аграріїв, продовжила свою роботу у воєнний час одеська аграрна наука: вченими-селекціонерами створено дев’ять нових сучасних сортів м’якої та твердої озимої пшениці, нові сорти озимого ячменю, кукурудзи та гороху, які вже внесені до Реєстру сортів.

Як розповіла директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, за кошти Європейського союзу було залучено фінансову допомогу у сумі 60,7 млн грн. Кошти виділено на спеціальні бюджетні дотації на 1 га в сумі 3100 грн та 5300 грн на 1 голову великої рогатої худоби. В області 4 підприємства отримали за утримання 146 голів ВРХ 773,8 тисячі гривень та 144 фізичні особи за утримання 1010 голів корів у сумі 5,4 млн грн. Бюджетну дотацію на оброблювану одиницю угідь отримали 183 фермерських господарства у сумі 29,7 млн грн та 615 особистих селянських підприємств отримали – 24,8 млн грн.

Також в області у цьому році було створено 51 нове фермерське господарство.

«Активно долучались наші фермери й до участі в різноманітних грантових програмах: зокрема, за 2022 рік вдалось залучити грантів на суму 68,7 млн грн. Наприклад, погоджено 84 заявки на суму 19,3 млн грн по отриманню мікрогрантів для фермерів до 250 тисяч гривень. Наші агровиробники вже отримали понад 7 мільйонів по цій програмі. Два господарства отримали 14 мільйонів грантових коштів для розвитку садівництва, ще одне агропідприємство – 7 мільйонів для тепличного господарства. 20 з половиною мільйонів буде залучено для створення переробних підприємств», – додала Алла Стоянова.