У Молдові тривають ремонтні роботи на дільниці Бендери—Кеушани—Басарабяска—Етулія—Джурджулешти. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Порти України.

Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіджа разом із державним секретарем з питань транспорту Мірчею Паскалуце та іншими офіційними особами минулого тижня проінспектувала відновлення залізничної дільниці Бендери—Кейнарі—Кеушани—Чимішлія—Басарабяска—Етулія—Джурджулешти. Це найбільш завантажена дільниця залізниці в країні, яка забезпечує транзит вантажів з Румунії та України.

Проєкт передбачає капітальний ремонт майже 80 км і поточний ремонт приблизно 153 км колії. Після завершення робіт пасажирські поїзди курсуватимуть тут зі швидкістю приблизно 120 км/год, вантажні — 90 км/год. Роботи здійснюються за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.

Під час розмови з керівництвом компанії-підрядника ТОВ «Теміржол Жондеу» Лілія Дабіджа підкреслила важливість реалізації проєкту та звернулася з проханням активізувати зусилля для прискорення запланованих робіт. Підрядник повідомив міністру, що наразі він проводить поточний ремонт, укладає договори з постачальниками матеріалів і готує техніку для виконання робіт.

Наприкінці серпня 2022 року Україна та Молдова офіційно відкрили повністю оновлену залізничну ділянку Березине—Басарабяска. Відновлення ділянки дозволить Молдові експортувати та імпортувати товари через порт “Ізмаїл”, зменшуючи затори в порту “Рені”. Водночас Україна зможе експортувати товари до Молдови та країн Євросоюзу. За прогнозом МІУ, оновленою ділянкою будуть перевозитися щорічно до 10 млн тонн вантажів у напрямку українських портів на Дунаї.