Нещодавно Бессарабский медіахолдинг анонсував проведення VII регіонального фестивалю українського народного мистецтва «Козацька Бессарабія» в селі Михайлівка Саратського району (https://bessarabiaua.media/art.php?id=2046). Свято, як і було заплановано, відбулося 12 жовтня. Продуманий до деталей сценарій вражав насиченістю заходів: урочиста хода, шикування, хвилина мовчання за загиблими воїнами АТО, вручення козацьких грамот, привітання від представників місцевої, районної влади та запрошених почесних гостей…

Особливе захоплення у відвідувачів фестивалю викликали виступи творчих колективів з Саратського, Арцизського, Білгород-Дністровського, Тарутинського, Татарбунарського, Ренійського, Ізмаїльського районів: «Амазонки», «Любисток», «Українські вечорниці» (с. Плахтіївка), «Мерцишори» (с. Новоселівка), «Сузір’я», «Чумацький шлях», «Радість» (с. Михайлівка), «Майчина обіч», «Троянда» (м. Білгород-Дністровський), «ДК», «Вишиванка» (Арцизський район) та багато інших.

Вже стало доброю традицією на кінець фестивалю частувати усіх присутніх козацьким кулішем, затовченим салом, пишними пиріжками, юшкою та бессарабською шурпою, що зазвичай готується організаторами заходу.

Журналіст Бессарабського медіахолдингу зв’язалася з організатором та режисером цього заходу Анжелою Сердюк, яка так прокоментувала проведення фестивалю: «Свято пройшло бездоганно! Усе, що було заплановано, пройшло потужно, було понад дві сотні учасників. Ми дарували всім учасникам календарі, в яких червоним відзначено наступну дату проведення свята у 2020 році.

Також наступного року ми поновимо процедуру посвяти козачат (цього року замість неї було відзначено рій «Соколи» (Арцизький район) та «Меч Арея» (Саратський район) та ін., і присвоєно звання офіцерів Євгену Скалозубу, Руслану Прокоф'єву). До речі, якщо дитинка виявила бажання стати маленьким козачком (як хлопчики, так і дівчатка), батькам треба лише звернутись до оргкомітету громадської організації «Козацька варта» незалежно від їх місця проживання. Вік – з шести років. Варто лише розуміти, що сама посвята має особливе значення – це насамперед патріотичне виховання підростаючого покоління. Щодо «Козацької Бессарабії-2020» – в нас вже є нові ідеї. Але варто дочекатись VIII регіонального фестивалю українського народного мистецтва, аби побачити його!».

До речі, у процесі підготовки матеріалу, спілкуючись з учасниками та відвідувачами свята, я чула лише схвальні відгуки про «Козацьку Бессарабію». Як сказав Анатолій Сухарський, один із ведучих свята, «з кожним роком все більше людей приїжджають в Михайлівку задля того, щоби  надихнутися українською атмосферою, козацьким духом. Повірте, в наш час це дуже важливо!».