Відомий еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв, який два роки керував  національним природним парком «Тузлівські лимани», а наразі очолює його науково-дослідний відділ, презентував фотовиставку «Барви корони Посейдона». ЇЇ відкриття автор приурочив до свого 60-літнього ювілею, який він відзначав 28 лютого.

Оригінальна назва виставки має свою історію. Колись, уперше  побачивши на карті обриси національного  парку «Тузлівські лимани», журналістка газети «Дзеркало тижня» Ніна Перстньова зауважила, що вони нагадують корону. А оскільки територія Парку охоплює морські лимани та прибережну частину самого моря, то звісно, ця корона належить його повелителю – Посейдону.  Саме тоді вперше «Тузлівські лимани» назвали «короною Посейдона». Ця назва видалася не лише красномовною, а й дуже влучною, тому прижилася і тепер її часто використовують, говорячи про цей національний парк. Так як усі світлини, представлені на виставці, відзняті на території Парку і передають цілу палітру відтінків, автор назвав її «Барви корони Посейдона».

Іван Русєв регулярно обстежує територію нацпарку і завжди під рукою має фотоапарат, який із студентських років є незмінним супутником в усіх його мандрах. В архівах вченого величезна кількість кадрів, відзнятих у різні пори року та час доби. Вони відображають чарівність рожевих світанків та мальовничі заходи сонця, ранкову росу на травах, схожу на кришталь, неймовірну красу ландшафтів, а також дивовижний світ флори та фауни. Маючи у своєму арсеналі ці прекрасні знімки, Іван Трифонович вирішив представити їх широкому загалу.

Спочатку виставка розмістилася в Татарбунарах, в адміністративній будівлі національного парку. Першими її відвідувачами стали співробітники, тобто колеги автора. Потім упродовж тижня насолодитися «Барвами корони Посейдона» та відкрити для себе красу «Тузлівських лиманів» приходили і дорослі, і маленькі жителі Татарбунарів і району.

Через брак місця у приміщенні вдалося розмістити лише 69 світлин із підготовлених 160. Але відвідувачі мали змогу  побачити усі ці знімки під час перегляду ролика, який для них підготував Іван Русев. Квіти, трави, безкрає небо з химерними хмарами, водне плесо лиманів, піщані дюни та різноманітні тварини – усе це захоплювало як найменших глядачів із дитсадка, так і дорослу аудиторію. Оскільки національний парк «Тузлівські лимани» називають ще й «пташиним Ельдорадо», то на виставці можна побачити чималу кількість пернатих, яких «вполював» автор. Це зграї пеліканів, чапель, у тому числі й у вишуканому шлюбному вбранні, кулики, сови, поважні гості з Таймиру – червоноволі казарки та інші представники пташиного царства.

З 11 березня упродовж двох тижнів виставку «Барви корони Посейдона» мали можливість відвідати мешканці та гості Одеси.

Фовиставка є благодійною: будь-яку фотографію, яка сподобалася, можна придбати. На зібрані кошти Парк планує закупити зброю для охорони «корони Посейдона», а також мулів, які є дуже витривалими і будуть добрими помічниками працівникам служби державної охорони під час патрулювання піщаного пересипу. Також до 10-річного ювілею НПП «Тузловські лимани» планує видання фотоальбому. Побувати на виставці можна і віртуально, переглянувши ролик або самі світлини на сторінці Івана Русєва у соціальній мережі «Фейсбук». А помилувавшись «Барвами корони Посейдону», ви неодмінно забажаєте відвідати НПП «Тузлівські лимани», який подарує вам незабутні враження та позитивні емоції.